Ředitelství silnic a dálnic má další pokutu za zakázku

ČTK ČTK
4. 12. 2013 9:59
Zakázku za 57 milionů korun zadala státní organizace bez standardní soutěže

Brno - Ředitelství silnic a dálnic dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže další pokutu. Má zaplatit 800 tisíc korun. Chybovalo ve veřejné zakázce na opravu mostu v Trutnově. Řekl to předseda úřadu Petr Rafaj.

Ředitelství silnic a dálnic zadalo zakázku o objemu 57 milionů korun bez DPH bez otevřené soutěže v jednacím řízení bez uveřejnění. Ředitelství silnic a dálnic se proti rozhodnutí neodvolalo. Zakázka je z roku 2011.

"Zadavatel při obhajobě svého postupu argumentoval tím, že stav mostu byl havarijní a opravu bylo třeba provést velice rychle. O špatném stavu mostu nicméně zadavatel věděl nejméně od roku 2007, kdy si nechal provést diagnostický průzkum stavby," uvedl Rafaj.

Podle něj mělo Ředitelství silnic a dálnic dostatečné informace o tom, že se stavebně-technický stav mostu bude či může v budoucnu dále zhoršovat a nebyla tak naplněna zákonná podmínka, že tento krajně naléhavý případ nemohl předvídat.

Úřad pokutuje Ředitelství silnic a dálnicza chybné tendry často. V listopadu zveřejnil pokutu 300 tisíc korun. Ředitelství silnic a dálniczadalo tři menší tendry v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Pokuta je už pravomocná, Ředitelství silnic a dálnic se proti ní neodvolalo.

 

Právě se děje

Další zprávy