Recese uťala rozvoj nákupních center v Evropě

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 5. 2009 13:52
Developeři omezují své plány na výstavbu nových center. V celé Evropě i v Česku.
Pražské nákupní centrum Palladium bylo dostavěno v říjnu 2007.
Pražské nákupní centrum Palladium bylo dostavěno v říjnu 2007. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Ještě vloni nabíral růst nových nákupních center v Evropě na rychlosti. Ekonomická krize však při plánování dalšího rozmachu v roce letošním zatáhla za záchrannou brzdu.

Podle zjištění společnosti Cushman & Wakefield totiž krize pozastavila nebo úplně zrušila plány na výstavbu 7 milionů čtverečních metrů nákupních ploch v celé Evropě.

Letos má podle původních plánů developerů na kontinentu vyrůst 10 milionů čtverečních metrů nových center. To je o 40 procent méně, než tvrdili před rokem.

A rok následující má být na nová centra ještě chudší. V celé Evropě má přibýt 7 milionů čtverečních metrů určených pro nákupy, což je nejméně od roku 2005.

Přitom vloni dosáhl rozvoj nového rekordu. Nových nebo rozšířených center bylo v Evropě 310.

Rozvoj brzdí i v Česku

Změny v plánech se nevyhnuly ani České republice. „Nejnovější záměry developerů hovoří o výstavbě 150 000 čtverečních metrů nových ploch včetně rozšíření stávajících projektů. Ještě před rokem se přitom počítalo s objemem přibližně o 65 procent  větším," upozornil Martin Žížala, vedoucí oddělení maloobchodních prostor pražské pobočky Cushman & Wakefield.

Developeři sice tvrdí, že v roce 2010 postaví v Česku 380 tisíc nových nákupních ploch, ale podle Žížaly je financování mnohých projektů zatím nejasné.

„Developeři, kteří otevření tento rok mysleli skutečně vážně, by neměli mít problém tak učinit, jelikož financování projektů měli zabezpečené ještě před vypuknutím krize. Odhodlání bank financovat nová nákupní centra otestují až projekty plánované na roky 2010 a 2011," doplnil Alexander Rafajlovič, vedoucí oddělení průzkumu trhu Cushman & Wakefield.

Příčinou je podle něj zpřísnění podmínek financování i nižší důvěryhodnost developerů.

Zpomalí všichni, ale není to tragédie

Odborníci předpovídají, že krize tvrdě dopadne na všechny až dosud rychle se rozvíjející trhy. Tomu odpovídá i předpokládané snížení nové výstavby nákupních center pro další roky. Ty od loňska klesly z původních 58 procent na 22 procent.

Odborníci však upozorňují, že toto zpomalení nemusí být pro mnoho rozvíjejících se zemí jen ke škodě.

„Některé lokality jako jsou hlavní města, v posledních letech zaznamenaly enormní nárůst nových nákupních center ve velmi krátkém časovém horizontu. Aktuální ovzduší tak dává developerům, obchodníkům i místním správám čas k vyhodnocení současné situace a možnost zvážení případného dopadu další výstavby nových nákupních center," komentoval Alexander Colpaert z evropského oddělení průzkumu trhu Cushman & Wakefield.

Takový postup by jistě podepsali i ekologové. Ti opakovaně upozorňují, že nová centra zabírají často zbytečně úrodnou půdu a zbytečně zvyšují dopravní zátěž.

 

Právě se děje

Další zprávy