Recese je ještě hlubší, tvrdí Český statistický úřad

ČTK ČTK
28. 6. 2013 10:18
Výsledek je o dvě desetiny procenta horší oproti minulému roku i čtvrtletí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČSÚ

Praha - Tuzemská ekonomika klesla v letošním prvním čtvrtletí více, než uváděly údaje Českého statistického úřadu na počátku června.

Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt klesl o 1,3 procenta a meziročně o 2,4 procenta. Vyplývá to z dnešní revize ČSÚ. Předchozí údaje uváděly mezičtvrtletní pokles hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí o 1,1 procenta a meziroční o 2,2 procenta.

Negativní dopad na HDP mělo podle statistiků především snížení odhadu příjmu ze spotřební daně z pohonných hmot a maziv o 3,2 miliardy korun z podkladů ministerstva financí. Nezanedbatelná korekce se týkala prý i zahraničního obchodu.

"S využitím daňových přiznání k dani z přidané hodnoty byl redukován objem vyvezeného a dovezeného zboží o 9,3 miliardy, respektive 8,5 miliardy Kč," uvedl ČSÚ. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 1,2 procenta.

Podle nových dat je tak dno recese podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka ještě o něco níže. Struktura HDP se ale podle něj výrazněji nezměnila. "Za pokračování recese byl především pokles zásob. Pozitivním bodem je naopak obrat domácí poptávky. Nicméně z jedné sady čísel by bylo předčasné tvrdit, že dochází k obratu. Prozatím dostupná ekonomická data ukazují, že česká ekonomika skáče po dně recese," uvedl. Klíčovým bode obratu bude podle něj především zotavení eurozóny.

ČSÚ přistoupil k revizi tři měsíce po hodnoceném čtvrtletí proto, že se v předstihu snaží přizpůsobit požadavkům na zasílání dat Eurostatu podle nového metodického standardu ESA 2010, který bude účinný od září 2014. Ten ukládá členským zemím EU poskytovat vybrané ukazatele národních účtů vždy 60 a následně v podrobnějším členění 90 dní po hodnoceném čtvrtletí.

Předběžný odhad HDP za 2. čtvrtletí 2013 zveřejní ČSÚ 14. srpna

 

 

Právě se děje

Další zprávy