Recese Česku citelně ubrala turistů, víc než Evropě

Ekonomika Ekonomika
24. 8. 2009 11:10
Ne za všechno může krize. Chybějí lepší hotely i gastronomické speciality
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Pokles počtu zahraničních turistů v České republice je větší než jinde v Evropě.

Zatímco celé Evropě letos ubylo 10 procent turistů, Česko přišlo o 13 procent návštěvníků ze zahraničí. Za první pololetí se v místních ubytovacích zařízeních zaregistrovalo 2 716 tisíc  návštěvníků ze zahraničí, z toho 1 664 tisíc v Praze.

"Letošní krize se tak v naší republice projevila v cestovním ruchu velmi drsně," komentoval čísla za první pololetí Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Kraje hlásí propad i o čtvrtinu

Ještě výrazněji se propad projevil v některých krajích. Zatímco Praha přišla v prvním pololetí roku 2009 „jen" o 11 procent turistů, Ústecký kraj jich navštívilo skoro o čtvrtinu méně. Podobně strmý pokles zaznamenaly kraje Jihomoravský a Zlínský.

Z dat Českého statistického úřadu a agentury CzechTourism také vyplývá, že ze států nejvíce postižených hospodářskou recesí, jako je Irsko nebo Lotyšsko, k nám přicestovalo až o polovinu méně turistů.

O deset procent však poklesl počet turistů z „návštěvnicky" nejsilnější země - Německa. Tamní turisté přitom tvoří bezmála třetinu všech zahraničních návštěvníků Česka.

Špatná pověst i infrastruktura

O 27 procent se propadla také návštěvnost turistů z Ruska a Velké Británie, Španělů přijelo dokonce o třetinu méně.

Hlavní příčiny poklesu návštěvnosti Česka oproti evropskému průměru jsou podle Okamury dvě.

„Špatná image Prahy z hlediska kvality služeb a také chybějící turistická infrastruktura v mimopražských regionech," uvádí Okamura. Zatímco Praze škodí na pověsti taxikáři, nepoctivé směnárny, kapsáři a neochota lidí ve službách.

Regionům zase podle něj chybějí větší čtyřhvězdičkové hotely. Krásná historická města jako Litomyšl v Pardubickém kraji, nebo Kroměříž ve Zlínském kraji, které mají zámky a zahrady zapsané na seznamu UNESCO, jsou tak dlouhodobě bez turistů.

„Také totálně chybí například lokální gastronomické speciality, které by pak dokázaly celoročně přitáhnout pozornost nejen zahraničních, ale i tuzemských turistů," uvažuje viceprezident asociace, která sdružuje 271 cestovních kanceláří a agentur.

 

Právě se děje

Další zprávy