Řebíčkův muž jel do Bruselu, zprávu o cestě stát utajil

Tomáš Fránek
25. 6. 2010 19:40
Až k soudu doputoval spor o záznam služební cesty náměstka ministra dopravy
Jednoho si nejde nevšimnout. Za slupkou fórků a nadávek tyhle chlapy tvrdá práce prostě baví.
Jednoho si nejde nevšimnout. Za slupkou fórků a nadávek tyhle chlapy tvrdá práce prostě baví. | Foto: Karel Toman

Brno - Stát nemůže utajovat cestovní zprávy o jednáních politiků a úředníků v zahraničí, nejde o žádné zvláštní informace, které by neměli lidé vědět.

Nejvyšší správní soud tak rozhodl, že Ministerstvo dopravy neoprávněně utajilo cestovní zprávu, která se týkala jednání bývalého náměstka dopravy a pravé ruky exministra Aleše Řebíčka Jiřího Hodače.

Ten vyjel s celou delegací jednat před třemi roky do Bruselu o operačním programu Doprava, tedy o penězích na české silnice, dálnice a železnice. A lidé z občanského sdružení Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Kníničkách, Rozdrojovicích a Jinačovicích, které dlouhodobě státní úřady kvůli koncepci výstavby dálnic a silnic v Česku kritizuje, požádalo ministerstvo o devět údajů týkajících se celého jednání.

Nic vám po tom není

Ministerstvo tak podle zákona o svobodném přístupu k informacím sice poskytlo údaje o tom, kde a s kým Hodač a jeho lidé rokovali, odmítli ale aktivistům vydat cestovní zprávu.

Podle ministerstva jde totiž v cestovní zprávě o údaje, které nemusí veřejnost znát a týkají se jenom chodu ministerstva a ne jednání o evropských penězích na dálnice.

To potvrdil také Městský soud v Praze. Podle něj aktivisté získali většinu informací a zveřejnění cestovní zprávy už není potřeba.

Občanské sdružení ale poslalo stížnost na Nejvyšší správní soud a uspělo. Podle aktivistů totiž mohou být i v cestovní zprávě důležité informace, které by lidé měli vědět a stát je nesmí utajovat.

A senát Nejvyššího správního soudu vedený Dagmar Nygrínovou potvrdil, že ministerstvo tajením zprávy porušilo zákon. Pracovní cesta náměstka Hodače byla podle soudců jednoznačně výkonem veřejné správy, i když z ní nevzešlo žádné konkrétní rozhodnutí.

"Je třeba, aby tato činnost byla prováděna transparentním způsobem a pod přiměřenou kontrolou veřejnosti. Cestovní zpráva pak představuje jeden z výstupů uvedené pracovní cesty a jedná se nepochybně o informaci ve smyslu zákona o poskytování informací," rozhodli soudci.

Podle nich se cestovní zpráva jenom stěží může týkat pouze informací, které souvisejí s vnitřním chodem ministerstva. "Cestovní zpráva byla pořizována o pracovní cestě náměstka ministra dopravy do Bruselu a tam uskutečněných jednáních s jinými subjekty, netýká se tedy přímo organizace a chodu správního orgánu (ministerstva)," rozhodli soudci.

Zrušili tak verdikt Městského soudu v Praze, ten musí rozhodnout znovu a aktivistům vyhovět.

Utajené maily i dokumenty

Nejde o jediný spor, který se týká informací o stavbě dálnic v Česku. Soudy v Česku už řeší další unikátní spor. Jde v něm o to, zda mailová korespondence mezi politiky a úřady je oficiální a služební komunikační kanál a lidé tak mají znát obsah zpráv.

Maily se týkaly velkých a kontroverzních dopravních staveb na jihu Moravy jako je dálnice R52 do Vídně nebo silnice R43 přes Brno.

Soudy už také řeší desítky sporů, které se týkají dokumentů nebo jednání o dálnici R52 do Vídně nebo silnici R43 přes brněnské sídliště Bystrc.

Lidé z občanských sdružení tak především po krajském úřadě a ministerstvech požadují dokumenty o plánování a financování výstavby těchto silnic a to i s jednání s úředníky Evropské komise.

V posledním rozhodnutém sporu aktivisté uspěli. Nejvyšší správní soud totiž zamítl stížnost Ministerstva pro místní rozvoj, které vůbec na žádost lidí z občanského sdružení o dokumenty týkající se jednoho z operačních programů Evropské unie týkající se financování dálnic vůbec neodpověděl. To je podle soudu chyba.

 

Právě se děje

Další zprávy