Řebíčkovi může Viamont patřit dál, nikdo mu to nedokáže

Karel Toman
25. 2. 2009 18:35
"Tajné" akciovky umožňují korupci a praní peněz, v Česku se jim daří

Praha - Jste primátor nebo ministr a chcete přihrát velkou veřejnou zakázku své vlastní firmě? Žádný problém. Tedy pokud vlastníte podíl v akciové společnosti s listinnými akciemi na majitele. Skuteční vlastníci takových firem jsou totiž nezjistitelní.

A přesně takovou společností je Viamont - kdysi firma Aleše Řebíčka, o které nedávno sesazený ministr dopravy tvrdí, že její akcie prodal.

Odborníci přitom už dlouho upozorňují, že tyto společnosti s tak zvanou skrytou akcionářskou strukturou mohou fungovat jako skrýš pro korupci. V Česku, kam má do veřejných zakázek v příštích letech z Evropské unie přijít až tři čtvrtě bilionu korun, podobných společností přibývá.

"V Evropě jsou listinné akcie na jméno zakázané. Je to magistrála k praní špinavých peněz znemožňující navíc jakoukoliv kontrolu střetu zájmů," řekl Aktuálně.cz ekonom Tomáš Ježek.

Třičtvrtě bilonu dotací ohroženo

"Možnost těchto akcií je naprosto neslučitelná s principem otevřenosti. Je to instrument anonymizující skutečné vlastnictví," varuje také Oldřich Kužílek, poradce nevládní organizace Otevřená společnost.

Akcie na majitele

  • Akcie jsou dvojího druhu: na jméno a na majitele
  • U akcií na jméno vedou společnosti seznamy majitelů, registrují je i burzy.
  • Akcie na majitele obíhají jako bankovky - patří tomu, kdo je drží. Majitelé společností tvořených těmito akciemi jsou dokonale anonymní
  • Země Evropské unie většinou listinné akcie na majitele zakázaly, protože umožňují skrývat korupci, střet zájmů a praní špinavých peněz
  • V Česku mohou akciové společnosti s utajenou akcionářskou strukturou vznikat dál.

Oba se pak shodují na jednom: Ministrovi může firma stále patřit a není způsob, jak to zjistit. Nikdo mu to nedokáže.

"Teoreticky by bylo možné ze zápisů z valné hromady zjistit, kdo předložil akcie nebo potvrzení o jejich uložení či úschově. Tato osoba ale vůbec nemusí akcie vlastnit. Skutečný vlastník navíc může akcie ihned po konání valné hromady prodat," potvrdil Aktuálně.cz také Aleš Kubáč z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

"Ministři, starostové, primátoři a členové zastupitelstva tak dostávají příležitost zadávat státní zakázky sami sobě," tvrdí Ježek.

Ministerstvo pro místní rozvoj sice počítá se zavedením "černých listin" nepoctivých firem, které se o veřejné zakázky nebudou smět ucházet. Na těch se však ocitnou jen nepoctivci, kteří ve svých nabídkách zalžou.

Viamont: dvacetkrát víc zakázek

Podle Kužílka to je málo. "Veřejná správa by měla zajistit, že firmy s tímto vlastnictvím od ní nedostanou žádný kontrakt," tvrdí.

Za "alarmující" nárůst počtu firem s tímto vlastnictvím může podle Ježka vadná legislativa. Ta totiž umožňuje nejen samotný vznik tajných akciovek, ale i převod už registrovaných zaknihovaných akcií na anonymní akcie na majitele.

Podle zjištění Mf Dnes dostala firma Viamont za Řebíčkova ministrování, ať už sama nebo později s dalšími firmami, veřejné zakázky za deset a půl miliardy - skoro dvacetkrát víc, než před ministrovým nástupem do funkce.

Na otevírání nového dálničního úseku nechyběl ani nový ministr dopravy Aleš Řebíček a policejní prezident Vladislav Husák.
Na otevírání nového dálničního úseku nechyběl ani nový ministr dopravy Aleš Řebíček a policejní prezident Vladislav Husák. | Foto: Ondřej Besperát

Zakázky získávala vesměs od institucí spadajících pod Řebíčkův rezort. Za tu dobu se Viamont spojil se Strabagem a vyhoupl se do jinak uzavřeného klubu největších stavebních firem jako jsou Skanska nebo Stavba silnic a železnic.

Viamont i Řebíček opakovaně jakékoliv vazby a protěžování odmítli. Deník Aktuálně.cz ale vloni v červenci zjistil, že už jako ministr Řebíček splácel peníze za koupi pozemku pro golfové hřiště na Cínovci, které provozuje právě Viamont. Ten už tou dobou od ministerstva dostával veřejné zakázky.

Do svých majetkových přiznání k nástupu a odchodu z ministerstva sice Řebíček uvedl příjmy "z prodeje akcií" celkem za 261,5 milionů korun. Jestli však šlo o akcie Viamontu podle deníku Právo neuvedl.

Zřejmě za tyto peníze si Řebíček koupil luxusní nemovitosti v italském Toskánsku a saúdskoarabské Dubaji dohromady za 140 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy