Razie v ČEZu: Důkazy se hledají v mobilech i e-mailech

Tomáš Fránek
25. 11. 2009 13:01
Mobilní telefony, smlouvy nebo maily už vedly k odhalení několika nekalých obchodů v Česku i ve světě.
Generální ředitel ČEZu Martin Roman (vpravo) ve spíše netenisové pozici na tribuně.
Generální ředitel ČEZu Martin Roman (vpravo) ve spíše netenisové pozici na tribuně. | Foto: Ondřej Besperát

Brno -  Vyšetřovatelé Evropské komise při razii v polostátní firmě ČEZ a společnosti J&T kopírovali data z počítačů manažerů, chtěli přístupová práva k firemním serverům a na řadu přišlo i zabavování mobilních telefonů.

Podle informací Aktuálně.cz vyšetřovatelé vrátili do společnosti ČEZ dnes znovu pro jeden z notebooků, který měl včera jeden z manažerů ČEZu na služební cestě v zahraničí. A kontrola bude trvat ještě i v dalších dnech, vyšetřovatelé prověřují i smlouvy a e-mailovou korespondenci.

Vyšetřovatelé prověřují podezření Bruselu, že ČEZ a Energetický a průmyslový holding, jehož spoluvlastníkem je finanční skupina J&T, vzájemnými dohodami omezily hospodářskou soutěž. Firmy podezření odmítají.

Proč jsou vlastně data z počítačů a mobilů tak klíčová? Už několikrát se totiž při vyšetřování kartelových dohod v Česku i v zahraničí ukázalo, že právě počítače a mobilní telefony jsou pro nalezení důkazů vůbec nejdůležitější.

Chceme všechny data

"Evropské komise má s odhalováním kartelů za pomoci údajů z firemních počítačů a mobilních telefonů velmi dobré zkušenosti. Proto bylo jedním z cílů zajistit co možná nejvíc informací o komunikaci mezi ČEZem a J&T,"  uvedl zdroj, který je z průběhem kontroly podrobně obeznámen.

Generální ředitel ČEZ Martin Roman už včera potvrdil serveru Euro.cz, že při razii zabavili i jeho počítač. „To není nic mimořádného, to je standardní při takovýchto kontrolách," řekl Martin Roman.

Ne vždy se ale počítače při kontrolách zabavují. Musí jít o závažné podezření. V případě českých energetických firem existuje. "Vše nasvědčuje tomu, že vyšetřovatelé mají k dispozici dostatek údajů k tomu, aby mohli prozkoumat podezření na zneužívání dominantního postavení obou firem," uvedl zdroj, podle kterého se zatím nezjistilo, že by firmy chtěly něco utajit.

Šetření může trvat několik týdnů. "Záleží na tom, jak rychle vyšetřovatelé prostudují smlouvy, ale také další údaje z firem, a zda nenarazí na nějaké další důkazy, které budou muset dál prověřovat," uvedl zdroj.

Tajení důležitých dokumentů není přitom při vyšetřování neobvyklé i mezi českými firmami. Pokutu 300 tisíc korun dostala v minulosti společnost Delta Pekárny, která sebrala vyšetřovatatelům některé firemní dokumenty. A to v době, kdy antimonopolní úřad šetřil kartelovou dohodu mezi třemi největšími tuzemskými pekárnami.

Tajné schůzky a zakódované mobily

Vyšetřování kartelových dohod, které mají omezit konkurenci a domluveným firmám vydělat co nejvíce peněz, velmi často připomíná špionážní filmy.

Příkladem je například chování strojírenských firem z celého světa, které v Česku za kartelovou dohodu dostaly miliardovou pokutu. Jednání firem tak doprovázely tajné schůzky na letištích, namísto jmen firem jenom šifry a zakódované mobilní telefony.

Smlouvy nebyly nikdy podepsány, jejich účastníci byli vždy v příloze vyjmenováni pod kódovým označením. To bylo velmi důležité, kódy totiž používaly firmy především ve vzájemné komunikaci, zpočátku na faxech, později v mailech posílaných ze soukromých adres z veřejně dostupných serverů typu Yahoo. Jeden ze členů kartelu zajistil dokonce i pro ostatní zakódované mobilní telefony tak, aby jejich vzájemná komunikace byla ještě více usnadněna.

A zástupci firem se nikdy nescházeli ve firmách, ale vždy v hotelích po celém světě.

V případě šetření firem ČEZ a J&T a role vlastníka Mostecké uhelné, společnosti Czech Coal, jehož stížnost razii vyšetřovatelů vyvolala, špionážní zápletka také nechybí.

Už v létě Daniel Křetínský z J&T uvedl, že za toskánskou aférou, ve které figuroval expremiér Mirek Topolánek, jeho poradce Marek Dalík, ale také zástupci ČEZu i J&T stojí Czech Coal. Ten to ale odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy