Rating ČR: O dva stupně dolů, hlásí Dun & Bradstreet

Ekonomika Ekonomika
26. 7. 2012 10:58
Země má mnoho překážek v růstu, zdůvodňuje agentura
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hned o dva stupně snížila poradenská společnost Dun & Bradstreet rating České republiky. Důvodem je zhoršující se ekonomický výhled země a růst politické nestability.

I tak se ovšem nové (z DB3a na DB3c) hodnocení nalézá stále v kategorii nízkého rizika návratnosti investice.

Očekáváme, že se česká ekonomika v roce 2013 zastabilizuje a vrátí se k růstu. Stěžejní bude, aby vláda dokázala prosadit řadu klíčových reforem, které ve střednědobém horizontu povedou ke konsolidaci veřejných financí. Nicméně pokud nedojde k odstranění současné turbulentní politické situace bude země i nadále vykazovat řadu strukturálních překážek v růstu," píše ředitelka Dun & Bradstreet, Alena Seoud.

Navíc je podle ní vysoce pravděpodobné, že budoucí rozvoj bude tížit jednak zhoršování ekonomiky v Evropě, které již začíná mít svůj dopad i na nejvýznamnějšího obchodního partnera České republiky, na Německo, a významná míra zátěže budoucího rozvoje země bude i nadále pocházet z vysoké míry korupce a byrokracie," říká ředitelka Dun & Bradstreet, Alena Seoud.

Sousedé jsou na tom lépe

Sousedé České republiky, konkrétně Polsko a Slovensko, mají nyní lepší hodnocení.

Nejpříznivější investiční klima v Evropě má Norsko, Švédsko a Švýcarsko, jejichž rating D&B stanovila na stupni nejnižšího rizika investice (DB1d). Německo, náš největší obchodní partner, má aktuální ratingové hodnocení na úrovni DB2a, což představuje nízké riziko návratnosti investice.

Své politické, ekonomické a obchodní analýzy D&B zpracovává pro 134 zemí světa. Upozorňuje v nich na rizika plynoucí z obchodního styku.

Jiné ratingové agentury zatím ke snížení ratingu ČR nepřistoupily. Například Moody's Investors Service ve své červencové zprávě potvrdila hlavní rating ČR na stupni A1 se stabilním výhledem.

 

Právě se děje

Další zprávy