Rath: Pro klienty VZP se nic nemění

vid, sim
11. 11. 2005 17:20
Praha - Pojištěnců VZP se nucená správa nedotkne. Ujišťují o tom ministr zdravotnictví i nucený správce pojišťovny.
Foto: Aktuálně.cz

"Můžeme garatnovat na sto procent, že pojištěnci dostanou minimálně stejnou péči jako dnes," prohlásil ministr zdravotnictví David Rath.

Že se pro pacienty nic neměmí tvrdí i nucený správce pojišťovny Antonín Pečenka: "Nebude ohrožena kvalita péče."

Naopak stínový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek prohlásil, že Rath chce drasticky omezit zdravotní péči pro pacienty.

Vedení VZP už informovalo, že klienti se obávají situace v jejich pojišťovně a zvažují odchod. Obavy klientů ze situace včera potvrdila serveru Aktuálně.cz i jedna z telefonistek VZP pod slibem anonymity (více čtěte ZDE).

Pobočky zaměstnaneckých pojišťoven, které server Aktuálně.cz kontaktoval, zatím nezaznamenaly, že by k nim chtěl přejít nějaký klient VZP.

"Nebudeme přetahovat pojištěnce, to nechceme, ale pokud někdo sám chce změnit pojišťovnu, nemáme právo ho odmítnout," řekl po dnešním setkání zaměstnaneckých pojišťoven s ministrem Rathem prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jiří Bek.

Co má nucená správa dokázat

Nucený správce Pečenka a jeho tým chtějí v nejbližších dnech prověřit smlouvy s nemocnicemi a lékaři. "Pokud nebudou v pořádku, budeme se je snažit okamžitě zrušit," říká Pečenka.

Za chyby pojišťovny označil Pečenka špatnou kontrolu a revizní systém. Nucený správce VZP může podle zákona prověřovat všechny dokumenty pojišťovny a jeho schválení podléhají veškeré kroky jejího vedení.

 

Právě se děje

Další zprávy