Rána pro Budvar, nemá značku "Bud" jenom pro sebe

Tomáš Fránek
8. 9. 2009 11:02
Evropský soudní dvůr rozhodoval o předběžné otázce soudu v Rakousku
Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Brno - Evropský soudní dvůr v Lucemburku zpochybnil nárok pivovaru Budějovický Budvar na výhradní používání značky Bud.

O tuto značku se pivovar dlouhodobě pře s americkým konkurentem, společností Anheuser-Busch.

Ochranu nemá

Podle verdiktu soudu v Lucemburku nemůže být značka Bud v Evropské unii chráněna na základě dvoustranných smluv mezi státy, protože jí je nadřazené unijní právo. Budějovický Budvar však tuto značku v celounijním seznamu chráněných výrobků zaregistrovanou nemá.

Při svém přistoupení k Evropské unii totiž Česká republika požádala o ochranu jen pro tři údaje o původu týkající se piva vyráběného ve městě České Budějovice, a sice "Budějovické pivo", "Českobudějovické pivo" a "Budějovický měšťanský var", které označují silné pivo s názvem Bud Super Strong".

Evropský soudní dvůr spor posuzoval poté, co se k němu dostal z Rakouska. Tam se Budvar snaží dosáhnout toho, aby vídeňský distributor nápojů Rudolf Ammersin nesměl uvádět na trh pivo vyráběné pivovarem Anheuser-Busch pod ochrannou známkou American Bud.

Spor z Rakouska

Podle Budvaru se značka American Bud podobá jejím vlastním ochranným známkám, které požívají ochrany v Rakousku, a sice Budweiser, Budweiser Budvar a Bud, přičemž to může vést k záměně ve smyslu právních předpisů proti nekalé soutěži.

A podle Budvaru je užívání označení American Bud pro pivo pocházející z jiného státu, než je Česká republika, v rozporu s ustanoveními dvoustranné smlouvy uzavřené mezi Rakouskem a bývalou Československou socialistickou republikou v roce 1976.

Podle Evropského soudního dvora ale existují pochybnosti, že je v EU možné chránit některé výrobky na základě dvoustranných smluv. "Nařízení o ochraně zeměpisných označení a označení původu má vyčerpávající charakter, takže brání použití režimu ochrany stanoveného v takových smlouvách mezi dvěma členskými státy, jako jsou dotčené dvoustranné smlouvy," uvedl soud.

Americký pivovar, který loni v červenci koupil pivovarnický koncern InBev, vede s českobudějovickým pivovarem více než sto soudních sporů ve třiceti zemích světa. Budějovický Budvar značku Budweiser nebo Bud registruje ve více než šedesáti státech.

 

Právě se děje

Další zprávy