Samoobslužných benzinek je v Česku stále málo, jejich budoucnost je v mobilních platbách

ČTK ČTK
3. 10. 2017 8:45
V Česku pomalu přibývají bezobslužné benzinky, velký podíl na tom mají stanice na stlačený zemní plyn (CNG). V současné době je jich u nás asi 400, většina z nich je však umístěna v areálech firem, velký je také podíl těch, které přes den fungují s personálem a samoobslužné jsou pouze v noci. Podle Miroslava Stříbrského, výkonného ředitele společnosti Unicode Systems, která vybavení pro tento typ pump dodává, je budoucnost bezobslužných stanic v platbách pomocí mobilního telefonu. "Předpokládám, že mobilní platby vše převálcují do deseti let," uvedl.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jiří Kaloč

Praha - Čistě bezobslužných čerpacích stanic přibývá v Česku pomalu, řekl výkonný ředitel společnosti Unicode Systems Miroslav Stříbrský. Firma je hlavním dodavatelem technického vybavení pro tyto pumpy v ČR. Stříbrský uvedl, že na 'zelené louce' v posledních letech v tuzemsku vzniká zhruba 10 až 15 podobných stanic za rok. Velký podíl podle něj mají stanice na stlačený zemní plyn (CNG). Budoucnost vidí v platbách u stojanů prostřednictvím chytrého mobilního telefonu.

Přesná statistika počtu čistě bezobslužných čerpacích stanic v Česku neexistuje. Stříbrský odhaduje, že v současné době je v Česku takových stanic asi 350 až 400, většina z nich je ale umístěna například v areálech firem. Stanic v pravém slova smyslu je podle něj asi 100. Dalších zhruba 100 pump podle něj funguje tak, že přes den nabízejí běžný servis s obsluhou a jako samoobslužné fungují v noci.

Právě tyto kombinované pumpy čeká podle Stříbrského z důvodu úspory nákladů další rozvoj. Uvedl, že významně pak trh ovlivní nastupující možnost zaplatit útratu za pohonné hmoty přímo u stojanu. "Předpokládám, že mobilní platby vše převálcují do deseti let," uvedl.

Jako první z velkých sítí představila v Česku řešení na podobné bázi minulý rok společnost Shell ve spolupráci s karetní firmou Mastercard. Platbu prostřednictvím mobilu nebo tabletu letos firma rozšířila i na některé mycí linky. Mluvčí Shell v ČR Petr Šindler řekl, že zavádění bezobslužných stanic v ČR proto síť neplánuje.

Podle předsedy Unie nezávislých petrolejářů Ivana Indráčka mají bezobslužné čerpací stanice na trhu své místo, každá lokalita si ale vyžaduje své. "Tam, kde mají zákaznici zájem o doplňkový prodej, jistě nezruší pumpař obchod jen proto, aby šel s dobou," dodal.

První bezobslužná čerpací stanice v Česku otevřela přesně před deseti lety, 4. října 2007 v Průhonicích u Prahy. Stříbrský podotkl, že tankovací automaty už ale existovaly v tuzemsku daleko dříve. "Jedna z prvních významných instalací byla kupříkladu již v roce 1989 v Dopravním podniku hlavního města Prahy - garáže Kačerov," dodal.

V současnosti provozuje bezobslužné stanice například Benzina, která je lídrem tuzemského trhu benzinových pump. Aktuálně jich má pět, první otevřela v roce 2011 ve Vysokém Mýtě. Šéf Benziny Marek Zouvala už dříve ČTK řekl, že v horizontu dvou let jich chce firma mít minimálně deset.

"Na relativně malém místě se i přes náročná povolení dostanete na místa, kde byste se s normální čerpací stanicí objevit nemohli," uvedl. Ze zhruba 3900 veřejných čerpacích stanic v Česku nese jméno Benziny asi 400.

Na trh bezobslužných čerpacích stanic by mohl vstoupit i druhý největší hráč na trhu, skupina MOL. "V České republice jsou pilotní projekty v přípravě," řekl její mluvčí Tomáš Pavlík. Podle informací ČTK nejde o absolutní prioritu firmy. Tou je primárně modernizace stanic.

 

Právě se děje

Další zprávy