Půlstoletí s uranem. A jak to bude dál?

Jiří Hloušek, mah, spolupracovníci Aktuálně.cz
30. 11. 2007 0:00
Cena uranu rozhodne o další těžbě v Dolní Rožince

Dolní Rožínka - Poslední činný uranový důl v Česku slaví 30. listopadu padesát let těžby. Uranovou rudu z ložiska Rožná rubá Odštěpný podnik GEAM Dolní Rožínka. 

Existence podniku je poslední desetiletí závislá na vládních rozhodnutích, zda pokračovat v těžbě. Do konce roku 2008 vláda horníkům požehnala.

"V polovině roku 2008 předložíme vládě další perspektivu těžby. V polovině roku 2009 vláda rozhodne, co bude s doly dál," uvedl Aktuálně.cz ředitel GEAMU Břetislav Sedláček.

Uran se v Rožince těží již v jediném dole Rožná 1 ve více než kilometrové hloubce. Úprava chemické rudy probíhá v chemické úpravně v blízkosti dolu.

V minulém roce se podnik dostal přes záporná čísla a skončil v zisku. A to díky snížení výrobních nákladů.  

 Těžit nebo mlžit?

"Hlavním důvodem pro pokračování těžby je výrazný nárůst cen uranu na světových trzích," říká Vladimír Šanda z Odboru uhelného hornictví MPO.

Senátor a bývalý starosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Novotný vytýká: "Český stát nemá vytvořenou koncepci, co s tímto místem dál. Každý stát by měl mít energetickou politiku založenou na soběstačnosti. Díky nerozhodnosti se dotěžuje na místo toho, aby bylo ložisko důsledně prozkoumáno."

Zjištěné zásoby uranu umožňují těžit do 24. patra. Zda bude výhodné jít hlouběji, ukáže etapový geologický průzkum. Jeho výsledek bude znám do poloviny roku 2009.

"Jsem zastáncem řádného pokračování a dokončení těžby. V opačném případě bude na Bystřicko a tedy i Dolní Rožínku pohlíženo jako na zapomenutý kraj," tvrdí Novotný. 

Česká vláda může rozhodnout o pokračování těžby na ložisku Rožná. Cena uranu však musí být v následujících letech příznivá a zásoby dostatečné.

Vytěžený uran putuje do zahraničí coby žlutý koláč

Podle odhadů ředitele Sedláčka by roční těžba uranu ložiska Rožná pokryla spotřebu Dukovan. To by se ovšem v Česku musel nacházet konverzní závod, který vytěžený a koncentrovaný uran přeměnění v palivo jaderných elektráren .

uranové ložisko Rožná

  • kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou 
  • rozhloha dobývacího prostoru 8,76 km2
  • situován v katastrech několika obcí
  • do roku 2006 se vytěžilo 15 683 milionů tun rudy
  • což představuje 18191,7 tun uranu
  • v roce 2007 se vytěží asi 117,5 tisíc tun rudy
  • 24. patro dolu Rožná 1 je 1200 metrů hluboko

"Exportní smlouvy na uranový koncentrát se vyřizují ve Stráži pod Ralskem. Surový produkt odebírá ČEZ a jedna německá firma na základě výběrových řízení. ČEZ produkt roženské chemické úpravny exportuje do zahraničí," sdělil Sedláček a dodal: "Konverzní závody v Kanadě, Austrálii, Francii a Rusku cenu uranu ve svých výrobcích několikrát znásobují."

Patnáctileté období cenové deprese zapříčiněné levným uranem z Ruska, vystřídal pozvolný, později prudký nárůst cen.

Světová cena kila koncentrátu uranu  přesáhla v roce 2007 pět tisíc. Přičemž v roce 2006 to byly tři tisíce osm set korun. Od roku 2000 vzrostla cena uranu o 1600 procent.

Vzrůstající cena uranu souvisí s expanzí jaderné energetiky zemí jihovýchodní Asie a s postupným překvalifikováním stávajícího jaderného programu USA.

Uran došel, přišel čas omluvit se přírodě

V budoucnu se již nepočítá s podporou podniku GEAM ze státního rozpočtu. Bude-li podnik nadále ziskový, finance pokryjí  náklady spojené s likvidací následků těžby. Dosud bylo vytěženo 15 683 milionu tun rudy, tedy 18 191 tun uranu. V roce 2007 se vytěží 117 tun rudy.

Šanda uvádí, že dosavadní výsledky monitoringu životního prostředí ukázaly, že v důsledku těžby a zpracování uranové rudy  nedochází k závažnému znečišťování nebo poškozování životního prostředí.

"Za alespoň částečné uzdravení krajiny zaplatí stát 100 miliard," odhaduje Novotný.

Státní podnik DIAMO 

Odštěpný závod GEAM Dolní Rožínka je součástí státního podniku DIAMO se sídlem ve Stráži pod Ralskem. DIAMO je jediná organizace, která v Česku těží uranovou rudu, vyrábí a produkuje uranový koncentrát pro export.

Podnik je právním nástupcem a pokračovatelem organizace Československý uranový průmysl, vzniklé v roce 1946 v nalezišti stříbrných a uranových rud Jáchymov.

 

Právě se děje

Další zprávy