Půlka Čechů je pologramotných při práci s počítačem

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 12. 2009 15:55
Patnáct procent úředníků neprošlo testy, běžná populace na tom není o moc lépe.
To že umíte odeslat mail neznamená, že jste počítačově gramotní.
To že umíte odeslat mail neznamená, že jste počítačově gramotní. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Asi polovina lidí je pouze pologramotných, patnáct procent úplně negramotných. To nejsou údaje z chudé země třetího světa, ale z České republiky. Netýkají se však čtení a psaní, ale používání počítače.

Tvrdí to Česká společnost pro kybernetiku a informatiku na základě šetření mezi státními úředníky. Testovala je pomocí konceptu European Computer Driving License (ECDL), tedy v překladu Evropský počítačový řidičák.

Jde o mezinárodně uznávanou metodu zjišťování počítačové gramotnosti. Testování mezi úředníky různých úřadů státní správy trvalo několik let.

"Při testování jsme zjistili, že počítačově gramotná je jen přibližně jedna třetina z nich, částečné počítačově gramotných úředníků máme téměř 50 procent a kolem 15 procent úředníků v testování počítačové gramotnosti neuspělo. To znamená, že jsou dle mezinárodních pravidel konceptu ECDL počítačově negramotní," uvedl Jiří Chábera, který je za koncept ECDL v česku zodpovědný.

Podle něj však není na místě se úředníkům posmívat. Testy dokazují, že úspěšnost státních úředníků se nijak výrazně neliší od úspěšnosti vzorku zastupujícího průřez českou populací.

Průzkumníci upozorňují, že ani to, že člověk s počítačem denně ještě není zárukou jeho počítačové gramotnosti. Testy si totiž všímají i efektivnosti práce s počítačem.

"Většina z nás je přesvědčena, že důležité je to, že se vždy nějak dobereme výsledku. Tedy že napíšeme dopis, sestavíme tabulku, odešleme e-mail. A to, že k tomu často dojdeme oklikou, že to zabere více času, než bychom si přáli, nebo že to nakonec nedopadne zcela dle očekávání, nepovažujeme za důležité," vysvětlil Chábera.

Metoda užívání počítače metodou pokusu a omylu podle něj vede k promarnění velkého množství pracovního času. "Pokud například švadlena opakovaně přišije levý rukáv místo pravého, pravděpodobně na svém místě dlouho nevydrží, ačkoli svou chybu vždy opraví. Pracuje totiž neefektivně," přirovnává takový postup Chábera.

Přitom podle posledních údajů Českého statistického úřadu má počítač doma více než polovina českých domácností. A celá řada lidí s ním navíc pracuje v zaměstnání.

 

Právě se děje

Další zprávy