Půl milionu lidí má šanci, že jim neklesnou platy

Petr Kučera Petr Kučera
2. 12. 2009 13:00
ČSSD navrhla zrušení části úsporného balíčku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zhruba 450 tisíc zaměstnanců veřejného sektoru má naději, že v roce 2010 nepřijdou o čtyři procenta platu, jak předpokládá schválený úsporný balíček.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes totiž ve sněmovně navrhl zachování platů státních zaměstnanců na letošní úrovni.

"Při uvažované zhruba jednoprocentní inflaci v příštím roce by to znamenalo, že by došlo k mírnému reálnému poklesu objemu prostředků na platy, nicméně nominálně by tento objem prostředků pro příští rok zůstal zachován," říká Sobotka.

Oproti vládnímu návrhu by se rozpočtové prostředky na platy úředníků, policistů, hasičů či učitelů zvýšily o téměř sedm miliard, z toho 3,1 miliard by dostalo regionální školství.

Podle Sobotky je ve vládním návrhu rozpočtu "polštář" pěti miliard korun. Potvrdila se tak informace online deníku Aktuálně.cz, podle které chce ČSSD mimo jiné využít toho, že sněmovna na začátku listopadu odmítla přeřadit do nižší sazby DPH některé služby. Stát tím oproti plánu ušetří pět miliard korun.

Další příjmy má rozpočet podle Sobotky získat mimo jiné díky vyšším odvodům na sociální a zdravotní pojištění, které státu zaplatí zaměstnanci veřejného sektoru úměrně vyššímu platu.

 

Právě se děje

Další zprávy