Pryč s formuláři, řekl Senát

ČTK, Martina Macková
20. 4. 2006 14:07
Praha - Podnikatelům se pravděpodobně od poloviny letošního roku zjednoduší vyřizování úředních záležitostí.

Infobox

Co ještě zákon přinese:

  • Ruší dosavadní povinnost právnických osob ustanovovat odpovědného zástupce u živností ohlašovaných volných
  • Umožňuje správci dědictví pokračovat v provozování živnosti při úmrtí podnikatele na základě ustanovení zůstavitele
  • Stanoví, že údaje o evidenci použitého zboží (bez dokladů nabytí) musí být tam, kde se zboží nachází
  • Umožňuje fyzické osobě podat na příslušném živnostenském úřadě přihlášku k daňové registraci nebo oznámit zahájení samostatné výdělečné činnosti
  • Zjednodušuje způsob prokazování bezúhonnosti u cizinců ze třetích zemí
  • Zjednodušuje prokazování právního důvodu pro užívání prostor k podnikání.
  • Doplňuje okruh subjektů a způsob předávání informací živnostenskými úřady.

Senát dnes schválil vládní novelu živnostenského zákona, podle níž by podnikatelům při zahájení i průběhu činnosti stačil na všechny nutné úkony jeden úřad - centrální registrační místo - a jeden formulář. Nyní musí podnikatel navštívit nejméně tři úřady a vyplnit až osm formulářů. Novela nyní putuje k podpisu prezidentovi republiky.

Konec běhání po úřadech

"Je to zásadní změna, kdy podnikatel přijde na jedno místo, vyplní jeden formulář, a již nemusí navštěvovat jiné státní instituce, jako je finanční úřad, okresní správa sociálního zabezpečení či úřady práce. Podnikatel tak přestává obíhat úřady, mezi kterými budou naopak obíhat informace," líčil senátorům přednosti novely ministr vnitra František Bublan.

"Fakticky vzniká systém, kdy státní instituce nesmí a nebude požadovat po podnikateli informaci, která již v databázi nějaké státní instituce existuje," uvedl ministr. Jak dodal, doufá, že se tento systém přenese i na komunikaci státních úřadů s každým občanem.

Centrální registrační místa (CRM) budou podle novely sídlit na živnostenských úřadech, jichž je 230. Prostřednictvím těchto míst bude možné provést vedle vlastního oznámení živnosti také daňovou registraci a oznámení České správě sociálního zabezpečení, úřadům práce a pravděpodobně i příslušné zdravotní pojišťovně.

Hospodářská komora vznik těchto míst podporuje. "Jde o způsob podpory především začínajících podnikatelů, který je v ostatních evropských státech běžnou záležitostí," řekl její prezident  Jaromír Drábek. Jedinou výtkou je podle něj to, že o zřízení takových kanceláří začala vláda jednat poprvé již v únoru 2004, konkrétní výsledky jsou ale vidět až nyní.

"Stejně nepružný přístup je vidět i u dalších kroků, jež mají vést k odbourávání administrativních překážek," dodal.

Namísto osmi jen jeden

Během zakládání živnosti musí nyní podnikatel vyplnit postupně na živnostenském úřadu, finančním úřadu a správě sociálního zabezpečení nejméně čtyři formuláře. Většinou je jejich počet vyšší, zejména má-li živnostník zaměstnance a je-li příjem z podnikání jeho hlavním příjmem.

V krajním případě se může počet formulářů vyšplhat k osmi. Tyto formuláře přitom mnohdy obsahují totožné údaje.

Místo toho, aby si je mezi sebou posílaly jednotlivé úřady, musí s nimi přijít podnikatel. Na CRM bude podnikatel využívat jeden formulář. Při propojení informačních systémů a databází jednotlivých úřadů bude stěžejní nový Registr živnostenského podnikání.

Náklady na vznik CRM mají podle místopředsedkyně hospodářského výboru Soni Paukrtové (za US-DEU) letos dosáhnout 85 milionů korun, v dalších letech má činnost těchto míst stát ročně 40 milionů korun. Senátor ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS) neúspěšně požadoval, aby tyto náklady obcím hradil stát.

Nejvíc emocí ale vyvolaly Kuberovy návrhy nesouvisejících norem, které se znovu vztahovaly k odkladu zavedení bodovacího systému řidičů, víkendovým jízdám kamionů nebo pokutám za dálniční známky.

Ministr dopravy a senátor KDU-ČSL Milan Šimonovský označil takový způsob řešení za pokus, jehož přijetím by se z novely stal "sběrný smetník, kde se všechna neuskutečněná přání jednotlivce koncentrují".

Předloha, kterou nakonec Senát schválil beze změn, by měla nabýt účinnosti prvním dnem třetího měsíce následujícím po dni vyhlášení ve Sbírce zákonů, tedy počátkem července nebo srpna. Z 65 přítomných senátorů bylo 38 hlasů pro, 7 senátorů většinou z ODS bylo proti.

 

Právě se děje

Další zprávy