První soukromá dálnice povede na jih, souhlasí vláda

ČTK Karel Toman, ČTK
26. 6. 2012 15:02
Stavitel 19 kilometrů dlouhého úseku dálnice D3 by měl být znám do konce roku
Takto vypadala v srpnu roku 2010 silnice R1, první velký PPP projekt na Slovensku.
Takto vypadala v srpnu roku 2010 silnice R1, první velký PPP projekt na Slovensku. | Foto: Karel Toman

Praha - Vláda v úterý schválila návrh ministerstva dopravy na zadání prvního dálničního projektu financovaného ze soukromých peněz.

Výstavba necelých 19 kilometrů dálnice mezi Bošilcem a Borkem na rozestavěné D3 spojující Prahu s rakouskými hranicemi bude podle odhadů ministerstva dopravy stát kolem pěti miliard korun. Tuto částku nezaplatí stát, ale soukromý investor. Od státu poté bude dostávat peníze za její provozování.

Samotná stavba nového úseku by podle úřadu měla začít na jaře 2014 a dokončená by měla být po dvou letech.

Ministerstvo dopravy nyní začne pracovat na dokumentaci k výběru zhotovitele. Ten by podle odhadu ministerstva dopravy mohl být znám do konce roku.

Příležitost stavět i v útlumu

Použití privátních peněz na dostavbu páteřního dálničního spojení je podle ministerstva vhodné hned z několika důvodů.

Především umožňuje postavit potřebné komunikace i v době, kdy na to kvůli ekonomické situaci nejsou prostředky ve státním rozpočtu.

Zároveň je to příležitost pro stavební společnosti, které se za nynějšího stavebního útlumu potýkají s poklesem zakázek.

Pozitivní dopad mají projekty PPP i na výběr firemních daní, což přinese peníze do státního rozpočtu, dodalo ministerstvo.

Není to jednoduchý všelék

Podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Nečase ale není možné PPP projekty chápat jako jednoduchý všelék na nedostatek peněz pro výstavbu dopravní infrastruktury.

Zadáním PPP projektů totiž státu vzniká závazek zhotoviteli dlouhodobě investované prostředky splácet, čímž státu vznikají mandatorní výdaje. Délka splácení je podle předběžných plánů ministerstva dopravy stanovena na 30 let.

Celá dálnice D3 má měřit 170 kilometrů. Zatím je v provozu asi dvacetikilometrový úsek u Tábora a staví se 25kilometrová část mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí.

Prohlédněte si PPP stavbu slovenské silnice R1 

 

Právě se děje

Další zprávy