První soudní verdikt o sporných solárech: Nepřipuštěn

Zuzana Kubátová Tomáš Fránek, Zuzana Kubátová
3. 9. 2013 12:25
Nejvyšší správní soud zamítl důvody společnosti Z-Group, aby byla účastníkem řízení
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Miliardář Zdeněk Zemek neuspěl v prvním kole soudního sporu, ve kterém jde o licence pro jeho solární elektrárny. Těm totiž jako prvním v Česku hrozí reálná možnost, že přijdou o licenci (a Zemek tak o miliardy investic a zisků z nich), napsal jako první v pondělním vydání deník Insider.

Nejvyšší správní soud zamítl důvody Zemkovy společnosti Z-Group, vlastníka elektráren, pro to, aby byla účastníkem řízení. O Zemkově stížnosti na Nejvyšším správním soudu rozhodoval senát v prestižním složení - předsedkyní byla Kateřina Šimáčková, která se mezitím stala novou ústavní soudkyní, v senátu byl i bývalý sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

O zrušení licencí Zemkových elektráren usiluje nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který kvůli tomu podal u Krajského soudu v Brně žalobu ve veřejném zájmu. Jde o výjimečný krok, ke kterému nesahá Zeman příliš často (jde jenom o několik podobných žalob za rok).

Zeman zažaloval Energetický regulační úřad, který na poslední chvíli (31. 12. 2010) povolil fungování Zemkových elektráren pod hlavičkami firem Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Jde tedy o kauzu, ve které je stíhána i šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Ta podle státních zástupců zabránila odnětí licencí oběma zdrojům.

Vitásková pochybení nepřipouští. V rozhovoru pro Insider poprvé podrobně komentovala své vlastní trestní stíhání.

Proč je stíhaná Vitásková

Vitásková se spolu s další stíhanou, šéfkou licenčního odboru Michaelou Schneiderovou, podle vyšetřovatelů zasadila o to, že Zemkovým elektrárnám licence zůstaly, přestože ERÚ věděl, že byly pravděpodobně vydány podvodně.

Ještě před příchodem Vitáskové totiž legislativci ERÚ upozornili na možný podvod včetně faktu, že v Zemkových spisech jsou založeny zfalšované revizní zprávy. Přesto Schneiderová, patrně s vědomím své nadřízené, proces vedoucí k odnětí licence zastavila. Oběma ženám přitěžuje, že se se Zemkem z dřívějška znaly.

Vitásková ale tvrdí, že šlo o zcela povrchní známost, a ujišťuje, že Zemek žádnou protekci na ERÚ neměl. „Nic jsem neporušila", říká a zdůrazňuje, že přezkoumání Zemkových licencí nakonec nařídila, a to ještě před tím, než v případu padla první obvinění.

"Správní řízení, jehož výsledkem může být odnětí či zachování licencí, na ERÚ stále ještě probíhá. Ještě jsem v dané věci nerozhodla - a už jsem kriminalizována," zlobí se.

 

Právě se děje

Další zprávy