První reformní odhady MF: Růst ekonomiky zrychlí

Dušan Klimeš
27. 4. 2007 15:26
Vláda mění svůj výhled
Foto: sh

Praha - Ministerští úředníci dnes zveřejnili upravený makroekonomický výhled. Podle něj by Česká republika měla růst téměř o půl procenta rychleji, než se čekalo. HDP se zvýši o 5,3 procenta.

Dosud odhady hovořily o 4,9 procentech. Nyní ale predikce počítá s dopadem reformních kroků, které chystá vláda Mirka Topolánka.

Přestože již ekonomika nezopakuje rekordní čísla loňského roku, kdy HDP posílilo o 6,1 procenta, nová čísla jsou velmi příznivá.

Foto: Jaroslav Jiřička

"Růst bude tažen zrychleným růstem investiční aktivity a spotřeby domácností, vliv výsledků zahraničního obchodu bude nižší," uvádí ministerstvo financí ve své zprávě.

Centrální banka souhlasí

Svoji předpověď včera zveřejnila i Česká národní banka. Podle centrálních bankéřů se bude Česko pohybovat v rozmezí 4,9 až 6,5 procenta a svůj odhad zvýšili také o půl procenta.

Foto: Aktuálně.cz

"Růst spotřebitelských cen zůstane mírný. Průměrnou míru inflace Ministerstvo financí odhaduje na 2,1 procenta v roce 2007," odhadují vládní úředníci.

Účetnictví ministerstva ovšem stále počítá se čtyřprocentním schodkem státního rozpočtu.

"V posledních letech je z vývoje deficitu vládního sektoru patrné, že se neudrží pod referenční hodnotou maastrichtského kritéria udržitelnosti veřejných financí," přiznávají tvůrci fakt, že Česká republika nebude plnit kritéria, která jsou nutná k tomu, aby mohlo být zavedeno euro.

USA opačným směrem

Zatímco Česko upravuje své předpovědi směrem k optimistickým číslům, výsledky největší ekonomiky světa, tedy USA, ukazují velké zpomalení jejího růstu.

Přitom ještě v posledním čtvrtletí loňského roku rostly Spojené státy o 2,5 procenta. Jenže první tři měsíce roku 2007 přinesly zbrzdění ekonomiky na 1,3 procenta.

Jde o nejhorší čtvrtletní výsledek USA za poslední čtyři roky.

 

Právě se děje

Další zprávy