První letní den: Pryč se starým zbožím

Dušan Klimeš
21. 6. 2006 14:35
Praha - A je to tu znova. Obchodníci se snaží udat zboží z jarní kolekce, které si zatím nenašlo své zákazníky. UVNITŘ AUDIO

S prvním letním dnem přibývají vrásky na čele obchodníkům, kterým zabírá místo letní zboží. Je totiž čas uvolnit místo novým podzimním kouskům. Co ale s letními sukněmi, sandály, či tričky?

Velké slevy. Jediná možnost jak se neprodaného zboží zbavit. Podle všeho letos je co zlevňovat, protože velmi chladné jaro nepřilákalo do obchodů dost lidí toužících po letní kolekci.

Na druhou stranu extrémně horké dny, které nyní postihly Česko, doslova zaplňují obchody zákazníky. Teplé počasí však přišlo velmi pozdě a jarní prodeje zřejmě nezachrání.

Tesco v čele

Jednou z prvních firem, která se pustila do výprodeje letního zboží právě dnes, je Tesco. Jeho výprodejní akce bude trvat necelých čtrnáct dní.

"Pokud se nám nepodaří některé zboží vyprodat, je možné, že lhůtu prodloužíme nebo i dále snížíme ceny," řekla deníku Aktuálně.cz zástupkyně Tesca Jana Matoušková.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Může se stát, že kvůli uvolnění prodejního prostoru a skladů bude Tesco prodávat některé zboží i "pod cenou", tedy za ceny nižší, než kolik je nákupní cena pro řetězec, dodala Matoušková.

Ve vlnách nebo postupně?

Jiné firmy naopak nevyužívají "velkolepých" akcí k vyprodání svých zásob. Raději se zboží zbavují postupně a během jednotlivých období.

"Naše společnost žádnou velkou slevovou akci nechystá. Jelikož zboží obměňujeme poměrně často, máme něco ve slevách téměř neustále," řekla deníku Aktuálně.cz tisková mluvčí firmy NewYorker Renata Heldová.

K nejoblíbenějším výprodejům patří vánoční a na konci léta, kdy ceny zboží klesají o desítky procent. Zimní oblečení bylo například začátkem ledna možné sehnat i s osmdesátiprocentní slevou.

 

Právě se děje

Další zprávy