Průzkum: Po obědě Češi odpočívají u pracovních počítačů

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 6. 2011 10:44
Podle psychologů lidé potřebují občas vypnout, důležitější než doba práce je výkon
Nejlepší výkon lidé podávají dopolende, po obědě je naopak pracovní nasazení nejnižší.
Nejlepší výkon lidé podávají dopolende, po obědě je naopak pracovní nasazení nejnižší. | Foto: Jan Langer

Praha - Ekonomická krize sice zvýšila pracovní nasazení zaměstnanců, kteří tráví pracovní dobu u počítače, oblíbenou relaxaci u internetu po skončení pauzy na oběd ale nevymýtila.

Jak informovala technologická společnost trueconneXion, zaměstnanci v Česku si rádi polední pauzu prodlužují soukromými aktivitami na internetu. Firma to zjistila ze sledování počítačů ve dvou stovkách českých firem.

"Mezi 13.00 a 14.00 evidujeme markantní nárůst využívání internetu k mimopracovním účelům. Z hlediska snímku pracovního času typického zaměstnance v soukromém sektoru jde jednoznačně o špičku a jediný časový úsek, kdy pracovník na počítači tráví aktivně více času zábavou než prací," uvedl Robert Kleiner, ředitel pro strategický rozvoj společnosti truconneXion.

Podle psychologů jen málo lidí dokáže s plným žaludkem podávat stoprocentní výkon, proto jsou hodiny následující po obědě nejméně produktivní dobou, v níž zaměstnanci vyřizují soukromou korespondenci, on-line nákupy nebo sledováním Facebooku.

"Křivka pracovního výkonu opět začne stoupat v odpoledních hodinách, což také souvisí s denním fyziologickým rytmem," uvedl Michal Walter z předsednictva České asociace psychologů práce a organizace (ČAPPO).

Sledování využití pracovních počítačů naznačuje, že nejvýkonnější jsou lidé od 7 hodin ráno do poledne. V této době průměrně splní 63 procent objemu celodenní práce.

Odpočinek je potřeba, ale má své meze

Podle expertů je však pro zaměstnavatele důležitější, kolik práce jeho lidé odvedou, než doba, kterou odsedí v práci. Proto by měl být k rozumné míře využívání pracovního počítače pro soukromé účely tolerantní.

"Ať se to někomu líbí, nebo ne, lidé potřebují během pracovní doby také odpočívat. Tento odpočinek jim umožňuje obnovit psychické síly a podávat kvalitní výkony. Příkladem mohou být psychicky náročná a odpovědná povolání, kde je odpočinek nařízený, jako jsou profesionální řidiči," upozornil psycholog Walter.

České firmy si tento fakt stále více uvědomují a začínají sledovat více právě objem odvedené práce. „Definice pracovní doby se pomalu, ale jistě, posouvá z času na výkon. Vliv na to mají i různé alternativní formy zaměstnání - jako je například home office," konstatoval Jiří Halbrštát z personální agentury Manpower.

Když však zaměstnavatel pomocí monitoringu zjistí, že jeho lidé využívají příliš velkou část pracovní doby k mimopracovním aktivitám, měl by hledat chybu i jinde než pouze u zaměstnanců.

"Pokud stráví člověk 50 procent času na PC nepracovními aktivitami, je to především chyba nadřízeného, že neumí efektivně využít svůj tým. Významnou kvalitou vedoucího týmu či firmy je umět rozeznat hranici, kolik důvěry a volnosti svým zaměstnancům dát, aby podávali co nejlepší výkony a zároveň aby se pracovní morálka nerozvolnila," dodal Halbrštát.


 

Právě se děje

Další zprávy