Průzkum pátral, proč umřelo 32 lidí z France Telecom

vp
15. 12. 2009 15:41
Zaměstnanci si stěžují na špatné zacházení a stres.

Paříž - Zaměstnanci France Telecom, firmy, v níž během posledních dvou let spáchalo sebevraždu 32 lidí, si nejvíc stěžují na stresové prostředí, mimořádnou náročnost práce a chování nadřízených.

Ukázal to průzkum, kterého se zúčastnilo 80 tisíc z celkových 102 tisíc zaměstnanců. Vedení firmy si průzkum nechalo udělat právě v reakci na rostoucí počet sebevražd.

Ze závěrů průzkumu vyplývá, že celá čtvrtina zaměstnanců považuje pracovní podmínky za extrémně náročné. Vztahy mezi zaměstnanci se v poslední době zhoršily a nálada ve firmě je napjatá, píše se v závěrečné zprávě, která čítá 20 tisíc stran.

Průzkum celkově hodnotí situaci ve firmě jako velmi znepokojující.

Část zaměstnanců přiznala fyzické, ale hlavně psychické problémy způsobené prací. Jde především o zaměstnance call-center a oddělení pro styk se zákazníky.

"Tento průzkum je jen důkazem, jak vážná je sociální krize napříč France Telecom," řekl mluvčí odborů Sébastien Crozier. "Za nejzávažnější považuji ztrátu pocitu sounáležitosti s firmou," dodal Crozier.

Už to není naše firma

Před několik lety bylo 95 % zaměstnanců hrdých na to, že pracují pro France Telecom. Dnes jich je pouze 39 %.

Zástupci odborů také upozorňují na zhoršení pracovních podmínek. Čtrnáct tisíc zaměstnanců se v minulých letech muselo stěhovat a téměř všichni přiznávají, že se tím jejich situace zhoršila. Firma za posledních pět let propustila 30 tisíc zaměstnanců - ostatní museli jejich práci nahradit.

Vedení firmy prý výsledky nijak nepřekvapily a chce na ně reagovat.

Druhá část průzkumu, která bude k dispozici v lednu, má objasnit příčiny sebevražd. Ty vedly ke změnám i v nejvyšších manažerských funkcích firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy