Průzkum: Nejvíc dáme za to, čemu nerozumíme. Za energie

Karel Toman
9. 1. 2013 14:30
Přes dvě třetiny domácností dají za energie 2500 korun měsíčně, skoro desetina neví proč
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Z takzvaných síťových služeb utrácejí české domácnosti nejvíce za to, o čem mají zároveň nejmenší přehled - za energie. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos, podle kterého fakturu za energie přesahující 1 500 korun zaplatí měsíčně rovná polovina respondentů.

Na hromadnou dopravu a pohonné hmoty vynaloží Češi nejčastěji 500 až 1 500 korun a za služby mobilních operátorů utratí polovina českých spotřebitelů měsíčně méně než 500 korun. Průzkum společnosti Ipsos mezi českými spotřebiteli se zaměřil na výši jejich útrat za služby takzvaných síťových odvětví a za finanční služby a konal se v druhé polovině roku 2012.

Nejvíc se liší výdaje za dopravu

Na účty za mobilní volání třetina z nás utrácí v průměru 500 až 1 000 korun měsíčně. Do 1 500 korun měsíčně se podle průzkumu vejde více než 90 procent české populace.

Zatímco v případě mobilních komunikací se výše útrat u většiny populace příliš neliší, rozdíl v průměrných měsíčních nákladech na hromadnou dopravu a pohonné hmoty je relativně velký. Mezi jednotlivými spotřebiteli může činit až několik tisíc korun.  Zatímco necelých 23 procent respondentů uvádí, že jejich průměrné měsíční náklady na dopravu nepřesáhnou 500 korun, dalších více než 32 procent má náklady vyšší než 1 500 korun a téměř 12 procent dokonce vyšší než 2 500 korun.

Za plyn, elektřinu a teplo zaplatí méně než tisíc korun měsíčně pouze 11 procent českých domácností, prozradil průzkum. U 15 procent domácností se průměrné měsíční náklady na energie pohybují v rozmezí od 1 000 do 1 500 korun, u dalších 27 procent pak mezi 1 500 a 2 500 korun.

"Téměř 39 procent domácností zaplatí měsíčně za energie více než 2 500 korun a u téměř 8 procent domácností přesahují tyto měsíční náklady dokonce částku 5 000 korun," uvedl Ipsos ve zprávě k závěrům průzkumu.

Za služby bank platí čeští spotřebitele na bankovních poplatcích nejčastěji 100 až 200 korun měsíčně. Toto rozmezí uvedlo 29 % dotazovaných. Částku 50 až 100 korun měsíčně platí, podle svých slov, 25 procent dotazovaných a bankovní poplatky do výše 50 korun platí 22 procent spotřebitelů. Náklady na vedení účtu, transakce a výběry z bankomatů vyšší než 200 korun měsíčně pravidelně hradí 21 procent respondentů.

V účtech za energie se Češi vyznají nejmíň

"Provedený výzkum agentury Ipsos také ukázal, že téměř všichni obyvatelé ČR dokážou odhadnout své průměrné měsíční útraty za služby mobilních operátorů, dopravu i za bankovní poplatky. Výjimku tvoří náklady domácností na energie, kde své náklady nezná 8 procent lidí.

"Ceny služeb síťových odvětví jako jsou energetika, doprava a telekomunikace, patří spolu s bankovními poplatky mezi dlouhodobě nejčastěji zmiňovaná ekonomická témata, a to jak v médiích, tak i v diskusích na internetu. Velký zájem veřejnosti a současně relativní nedostatek měřitelných dat z této oblasti nás dovedly k realizaci výzkumu, který poskytl informace o tom, kolik ve skutečnosti spotřebitelé za tyto služby utrácí," říká vedoucí výzkumník Ipsos Tomáš Macků.

Výzkum byl realizován společností Ipsos na podzim roku 2012 na reprezentativním vzorku dospělé populace ČR ve věku 18-65 let (dle regionu, velikosti místa bydliště, pohlaví, věku a vzdělání). Velikost základního souboru byla 1014 respondentů. Výsledky byly prováděny metodou on-line dotazování.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Znáte cenu elektřiny?

 

Právě se děje

Další zprávy