Průzkum: Dva ze tří studentů vydělávají při škole

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 4. 2012 12:10
Pracující vysokoškoláci chodí hlavně na brigády, podniká jen každý pátý z nich
Foto: Thinkstock

Praha - Téměř dvě třetiny posluchačů ekonomicky zaměřených fakult si při studiu nějakým způsobem přivydělávají. Nejčastějším řešením je pro ně brigáda, kterou využívá 56,3 procenta pracujících studentů.

Čtvrtina mladých lidí se nechává zaměstnat na hlavní nebo vedlejší úvazek. Na podnikání si troufne pouze každý pátý z nich.

Ostatní studenti s podnikáním otálejí kvůli obavám, že neuspějí a přijdou o své nebo rodinné finance. Důvodem také bývá nedostatek vlastních zkušeností. Podnikatelský nápad přitom nosí v hlavě zhruba 64 procent budoucích ekonomů.

Vyplývá to z online výzkumu, který se v rámci soutěže Vodafone Nápad roku 2012 uskutečnil na Vysoké škole ekonomické v Praze a ekonomických oborech na Univerzitě Hradec Králové a Masarykově univerzitě v Brně.

Nejvíce se pracuje ve Skandinávii

Jak vyplývá ze statistické ročenky Eurostatu Youth in Europe, v roce 2007 v EU pracovalo při studiu okolo 14 procent všech studentů do 24 let. Tento podíl byl přitom v každé zemi jiný. Nejvíce vysokoškoláků, kteří si při škole vydělávají, měly Nizozemsko, Dánsko a Finsko. Ze zemí mimo EU vykazovaly vysoká čísla Norsko a Island.

Chodit po přednáškách do práce naopak není příliš obvyklé pro Bulhary, Rumuny, Maďary, Španěly nebo Poláky.

Relativně nízkou míru pracujících studentů má ale i Česko (na celkové pracující populaci do 25 let se podílejí pouze z 2,5 procenta). Vysvětlit to můžeme tím, že s výjimkou posluchačů ekonomických, případně sociálně zaměřených oborů při škole stále většina posluchačů pracovat nezvládá.

Důvodem je nejčastěji rozvrh, který neumožňuje skloubit přednášky s prací. Na pedagogických nebo lékařských fakultách navíc studenti získávají zkušenost ve svém oboru v rámci povinných praxí.

Ostatním studentům pomáhá rodina

Nejčastějším příjmem nepracujících studentů je finanční podpora od rodiny, dále příspěvek na ubytování, který některé školy nabízí. Vynikající studenti navíc mohou získat prospěchová stipendium.

Podle Eurostatu začínají mladí lidé vydělávat při škole hlavně proto, aby mohli pokrýt své základní potřeby, kromě toho si chtějí přivydělat na nadstandardní výdaje. Pouze minimum z nich se hrne do práce proto, aby ještě před svým oficiálním vstupem na pracovní trh získali odbornou zkušenost.


 

Právě se děje

Další zprávy