Průzkum: Češi se dívají do budoucnosti s optimismem

hp
24. 11. 2009 15:50
Čechů, kteří pocítili hospodářskou krizi, mírně ubylo
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Češi už se oproti minulým měsícům dopadů hospodářské krize tolik nebojí.

Ukázal to průzkum společnosti ING, ze kterého vyplývá, že v listopadu pocítilo krizi na vlastní kůži dohromady 36 procent českých domácností. Počet krizí zasažených rodin tak v porovnání s uplynulými měsíci mírně poklesl.

Téměř třetina Čechů přitom je při výhledu do budoucnosti optimistická. Podle nich by je krize už nijak výrazně zasáhnout neměla.

"Ekonomické ukazatele z celé Evropy začínají být příznivější a z našeho výzkumu vyplývá, že se to odrazilo i na vnímání českých domácností. Češi zkrátka na svou budoucnost začínají nahlížet v jasnějších barvách," okomentoval výsledky průzkumu Libor Vaníček ze společnosti ING.

Na dopady krize si podle průzkumu nejvíce stěžují lidé staršího produktivního věku mezi pětačtyřiceti a devětapadesáti lety.

Obyvatelé Česka starší šedesáti let jsou naopak v době hospodářské krize nejspokojenější ze všech dotazovaných věkových skupin. Hned za nimi se umístili mladí lidé do devětadvaceti let, které krize postihla jen o něco více.

Podle průzkumu ztížila hospodářská krize život nejvíce Čechům, kteří mají jen základní vzdělání. Obdobný výsledek dopadu krize ukázala i nedávná zpráva Evropské komise, podle níž nejčastěji ztrácí práci v unijních zemích právě lidé s nižším vzděláním.

 

Právě se děje

Další zprávy