Průmyslu se v listopadu dařilo. Sbíral i nové zakázky

Radek Pecák Radek Pecák
6. 1. 2012 9:26
Příchod krize do průmyslu zatím čísla statistického úřadu nenaznačují
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - O 5,4 procenta vyšší než v listopadu roku 2011 byla vloni v tomto měsíci průmyslová produkce tuzemských podniků. Je to poměrně překvapivě příznivý údaj i pro ekonomy.

Čerstvá data Českého statistického úřadu dále ukazují, že meziměsíční nárůst byl 2,7 procenta.

Díky tomu, že i hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 4 procenta, se zdá, že nová krize zatím nepřichází.

K pozitivním údajům podle statistiků přispěl jednak dlouhodobě pozitivní vývoj v automobilovém průmyslu a dále kumulované dokončení většího množství zakázek s delším výrobním cyklem ve strojírenství a výrobě těžké dopravní techniky.

"Průmyslová výroba v listopadu překvapila jednoznačně pozitivně. I náš na trhu nejoptimističtější odhad 2,2 % za skutečností 5,4 % silně zaostal. Meziměsíční nárůst o 2,7 % je velmi dobrý.

Překvapení při pohledu na některá data ale není až tak velké. Za prvé výsledek za říjen byl nečekaně slabý, za druhé údaje, jako je německé Ifo či výsledek polského průmyslu, ukazovaly šanci na zlepšení v listopadu," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle něho bohužel také zatím převládají důvody ke skepsi ohledně dalšího vývoje. "V roce 2012 čekáme pokles průmyslové výroby o 2,7 % oproti roku 2011, kdy růst českého průmyslu dosáhl přibližně 7 %," sdělil.

Průmysl stále táhnou motory aut

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 17,7 %), výroba strojů a zařízení  (růst o 12,9 %) a výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody, tepla a klimatizace (růst o 10,2 %).

Naopak průmyslová produkce nejvíce klesla v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Tam o více než pětinu. Méně se vyrábělo i v potravinářství a chemickém průmyslu.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se meziročně zvýšily o 6,6 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 15,0 %.

Růst pouze díky exportu

Průmysl je na tom relativně dobře pouze díky exportu a bude to pokračovat i nadále. Nové zakázky ze zahraničí totiž vzrostly o 10,6 %, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 6,8 %. Například automobilový průmysl má nyní zakázky o deset procent vyšší než před rokem.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v listopadu 2011 meziročně zvýšil o 1,7 %. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v listopadu 2011 meziročně vzrostla o 2,2 % a činila 29 501 Kč.

Bude hůř

"Tržby z vývozu sice vzrostly o 15 %, ale mnohem horší údaj je, že domácí tržby klesly o 0,7 %. Budoucí výpadek ve spotřebě německých domácností ty české v žádném případě nenahradí," říká analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

S tím, jak bude klesat apetit německých spotřebitelů, bude se podle něj propadat také český průmysl. "Jeho tahounem je automobilový průmysl a dá se předpokládat, že nákup auta je krok, který si spotřebitel dvakrát rozmyslí, pokud jsou ekonomické vyhlídky takové jako nyní. Nákup zbytného zboží je na seznamu omezených výdajů na prvních příčkách," dodává Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy