Průmyslu se blýská na lepší časy,pokles výroby zpomalil

hp
14. 12. 2009 12:05
Výroba klesala o 7,2 procenta, v září to bylo mezirořně 11,5 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Průmyslová výroba se v říjnu meziročně snížila o 7,2 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní se pak jedná o pokles o 4,2 procenta.

Oproti září, kdy revidované údaje ukázaly meziroční pokles o 11,5 procenta, se tak klesání průmyslové produkce zpomalilo. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

"Do konce roku se český průmysl vyšvihne nad loňskou úroveň. V příštím roce počítáme s mírným růstem průmyslové výroby, který ale bude na hony vzdálen výkonnosti průmyslu v předchozích několika letech," tvrdí odborníci z Raiffeisenbank s tím, že průmysl oživuje především díky šrotovnému.

Za pokles produkce může především snížení výroby strojů a zařízení, kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroby ostatních nekovových minerálních výrobků.

Naopak zvýšení produkce zaznamenala výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba potravinářských výrobků nebo těžba a úprava černého a hnědého uhlí.

V říjnu poklesly meziročně i tržby průmyslu, a to o 11,4 procenta. Přibližně o stejná procenta se pak snížily i hodnoty nových zakázek, z toho zahraniční zakázky činily téměř polovinu, tedy mírně nad pěti procenty.

Kvůli snižování nákladů firmy pokračovaly v propouštění zaměstnanců i v říjnu. Meziročně se jejich počet snížil o více jak dvanáct procent. Zaměstnancům, kteří práci neztratili, ale vzrostla průměrná měsíční mzda meziročně o 3,4 procenta na přibližných 24 300 korun.

Stavebnictví zaznamenalo v říjnu oproti předešlému měsíci jen mírný růst, a to přibližně o desetinu procenta, po očištění o 1,4 procenta. V září přitom stavební produkce po revizi údajů rostla o 3,4 procenta.

Pokles hlásí i Evropská unie

Česko však není jedinou evropskou zemí, kde objem průmyslové výroby klesá. Eurostat dnes informoval o říjnovém propadu v eurozóně i celé Unii. V celé sedmadvacítce byl pokles výraznější, 0,7 procenta v porovnání se zářím, eurozóna je na tom o desetinu procenta lépe.

Ještě v září však průmysl meziměsíčně stoupal, byť o pouhých 0,1 procenta v celé Unii a o 0,2 procenta v zemích platících eurem. Porovnání s loňským rokem vyznívá ještě hůř. Průmysl eurozóny zhoršil svůj výkon o 11,1 procenta, za Unii se údaj propadl o 10,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy