Průmyslové firmy ohlásily zpomalení návratu před recesi

Zdeněk John
6. 8. 2010 9:08
Český statistický úřad zveřejnil nová čísla o vývoji tuzemského průmyslu a zahraničního obchodu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Návrat k časům před recesí se zpomalil, a je to vidět i na nejnovějších údajích Českého statistického úřadu o vývoji tuzemské průmyslové výroby.

Průmysl v červnu vzrostl o 9,7 procenta, ale měsíc předtím, v květnu, toto číslo činilo 16,9 procenta. V celém druhém čtvrtletí byla průmyslová produkce v porovnání s rokem 2009 vyšší o 12,3 procenta, uvedl ČSÚ.

"Ze dna, na které si průmysl sáhl zhruba před rokem, je nyní asi na půl cesty k úrovni výroby z roku 2007," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. "To není špatné, oživení průmyslu v první polovině tohoto roku probíhalo lépe, než se čekalo," dodal.

Z průmyslových firem se nejvíc daří výrobě aut, počítačů, elektronických a optických přístrojů. Naopak největší pokles produkce statistici zaznamenali ve výrobě nábytku a potravinářského zboží.

Zklamaní analytici 

Analytici, kteří detailně mapují výsledky tuzemských průmyslových firem, jsou mírně zklamáni. Podle růstu počtu objednávek i podle nálady podnikatelů, která se pravidelně zjišťuje, totiž předpovídali lepší výsledky, než s jakými přišel statistický úřad.

Místo patnáctiprocentního růstu však přišlo pouze zmíněných 9,7 procenta.

Pro české firmy je klíčový vývoj v Německu i v dalších zemích eurozóny, kam míří drtivá většina produkce.

"Českému zahraničnímu obchodu se v červnu příliš nedařilo. Konečné saldo je sice v přebytku 10,4 mld. korun, ale očekávání byla optimističtější," komentoval další údaje z ČSÚ Tomáš Volf ze společnosti Citfin. Zahraniční výměnu ale nejvíce táhl obchod se stroji a dopravními prostředky. Silniční vozidla nejvíce přispěly k nárůstu vývozu, následovány elektronikou a výpočetní technikou.

 

Právě se děje

Další zprávy