Průmyslníci si mnou ruce. Firmy se vrátily k růstu

Red eko
11. 6. 2008 9:05
Průmyslová produkce byla v dubnu meziměsíčně vyšší o 7,1 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Více než dvanáct procent si meziročně připsala dubnová průmyslová výroba v Česku. Ve srovnání s březnem pak byla o 7,1 procenta vyšší.

Hodnoty nových zakázek se pak zvedly o 6,5 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Za růstem stojí výroba dopravních prostředků či optických zařízení. Naopak potravinářský průmysl klesal, uvádějí statistici.

"Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily reálně o 15,7 %, v běžných cenách o 7,5 %. Jejich podíl na celkových tržbách průmyslových podniků činil 48,5 %," píše ČSÚ.

"Po vysokém dubnovém růstu vývozu (12,6 %) není vyšší než očekávaný růst průmyslové výroby žádným velkým překvapením.  Zajímavější je ale nečekaný nárůst nových zakázek ze zahraničí po čtyřměsíčním poklesu. Až další měsíce ukáží, zda růst zakázek je trvalý a zda tedy průmyslová produkce v ČR poroste nadále slušným tempem. Zatím držíme predikci mírného zpomalení růstu průmyslu z loňských 9,1 % na letošních 7 %," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

V březnu meziročně klesla průmyslová výroba. Jde o první pokles po 66 měsících nepřetržitého růstu. "Rozpačitost je spíše z vývoje zakázek našich firem v zahraničí, které po čtvrté v řadě klesly," komentoval údaje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. "Loni v březnu ještě rostly o 7,4 procenta, teď již klesají o devět procent. Eurozóna nás tak letos ve druhém pololetí přibrzdí," dodal Michl.

Domácí i zahraniční zakázky celkem klesly o 4,9 procenta.

Průměrná měsíční mzda v průmyslu přesáhla 22 300 korun, to je meziročně o 8,8 procenta více. Produktivita  práce klesla o více než pět procent, hodinová produktivita byla o necelé procento vyšší.

"Růst mezd předstihuje produktivitu už osmý měsíc v řadě," doplnil Michl. Podle něj tak letos mzdy spolu s drahými komoditami připraví podnikům nákladový šok.

Za celé první čtvrtletí průmysl vzrostl o 5,7 procenta. To je oproti konci roku 2007 mírné zpomalení, uvedl ČSÚ. 

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy