Průmysl sílí už 50 měsíců. Díky autům

Dušan Klimeš
12. 12. 2006 9:20
Praha - Tahounem českého průmyslu nejsou jen auta, ale i elektrická a optická zařízení. Na síle přibírá i těžký průmysl.
Foto: Reuters

Podle analytiků je to již padesátý měsíc v řadě, co průmyslová výroba roste. Zásluhu na tom mají stále ještě vývozci.

Přestože se musí potýkat s velmi silnou korunou a někteří již požadují zásah státu, export se na tržbách průmyslu podílí necelými padesáti procenty a oproti loňskému říjnu tyto vzrostly o šestnáct procent.

To je více, než kolik dělá růst celé průmyslové výroby, protože ten se zastavil na 12,8 procentech. Přesto je to velmi dobrý výsledek, protože v září si průmysl meziročně polepšil "jen" o 5,5 procenta.

Optika i s auty

Mezi premianty odvětví patří dle Českého statistického úřadu sektor elektrických a optických zařízení. Ten k celkovému růstu téměř třinácti procent přidal 3,2 procenta. Samotný vzrostl oproti loňsku o více než dvacet procent.

Přestože od roku 2000 se počet subjektů v tomto oboru zvýšil asi jen o desetinu, tržby těchto podniků se téměř ztrojnásobily.

I zaměstnanci si na mzdách polepšili, protože zatímco před šesti lety brali necelých třináct tisíc, na konci loňského roku to bylo přes 17,5 tisíce. Přesto tento sektor zaostává za celostátním průměrem.

Průměrná mzda totiž v průmyslu dělá asi 19,6 tisíc korun.

Dobrého výsledku se dočkal i sektor automobilový. České montovny vyrábí o sedmnáct procent víc než před rokem.

Naopak celkového poklesu se dočkala výroba koksu a rafinérské zpracování ropy. Ztráta činila dokonce osm procent.

 

Právě se děje

Další zprávy