Průmysl po půlroce rostl. Pomohl jeden den navíc

ČTK ČTK
7. 6. 2013 9:54
Průmyslová výroba v dubnu meziročně vzrostla o půl procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Průmyslová výroba v dubnu meziročně reálně vzrostla o půl procenta po březnovém revidovaném poklesu o 6,1 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů byla nižší o 0,7 procenta. Hodnota nových zakázek se zvýšila o 5,8 procenta, informoval Český statistický úřad.

Předtím meziroční produkce naposledy rostla loni v říjnu. V dubnu přispěla k meziročnímu růstu nejvíce výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba elektrických zařízení a výroba strojů a zařízení. Nejvíce naopak klesla výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení a výroba základních kovů, hutní zpracování a slévárenství.

Podle partnera poradenské společnosti PwC Petra Smutného není ale důvod k přílišné radosti. "Letošní duben měl o jeden pracovní den navíc. To byl jeden z mála pozitivních vlivů, spolu s meziročním nárůstem objemu zakázek německých podniků, z něhož mohou těžit i jejich čeští dodavatelé," říká Smutný.

Jak ukazují data ČSÚ, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů totiž průmyslová produkce klesla o 3,4 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v dubnu meziročně vzrostly o 3,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 8,9 procenta. "Jde o první meziroční růst od října 2012," uvedl ČSÚ. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 1,9 procenta.

Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,8 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o půl procenta. K meziročnímu růstu nových zakázek přispěla nejvíce výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba strojů a zařízení.

Naopak v nových zakázkách klesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení a výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a slévárenství.

 

Právě se děje

Další zprávy