Průmysl 'jede'. Vezou ho automobily

Red eko, čtk
14. 2. 2007 10:20
Praha - Nejvyšším tempem růstu za posledních pět let se v loňském roce mohla pochlubit průmyslová výroba. Vyrábí se o sto šest, a nejen automobily.
Až se rozjede továrna v Nošovicích, bude Česko Detroitem Evropy
Až se rozjede továrna v Nošovicích, bude Česko Detroitem Evropy | Foto: Ludvík Hradilek

Výroba poskočila oproti loňskému roku o 9,7 procent.

V roce 2005 stoupla průmyslová produkce o 6,7 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Zvýšila se zejména produkce automobilů, počítačových firem i odvětví vyspělých technologií.

"Průmysl již není jenom o autech. Letos budeme největší exportéři počítačů ve střední Evropě," zhodnotil rekordní výsledek analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

K růstu nejvíce přispěla výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení, výroba dopravních prostředků a výroba a opravy strojů. Naopak klesla výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků, výroba chemických látek, přípravků, léčiv a chemických vláken. Nižší byl i rozvod elektřiny, plynu a vody.

"Nečekám, že budeme i letos lámat rekordy. Čeká nás rok vystřízlivění. Jak Slovensko, tak i Polsko a Maďarsko nás předhoní v růstu průmyslové výroby. Letos český průmysl poroste o 7 procent. Zlom ale přinese rok 2009, kdy padne opět rekord díky automobilovému trojlístku a jejich dodavatelům. ČR a Slovensko se pak změní v automobilový Detroit střední Evropy. Bylo by skvělé, kdybychom měli i prvky technologického Silicon Valley," dodal analytik.

Foto: Reuters
  • Česko si pěstuje budoucí chudobu - Česko bylo i v loňském roce evropským přeborníkem v průmyslu. Bohužel v těch nejméně výnosných oborech. Nový vzestup průmyslu přinesly zahraniční investice. Díky nim dnes v továrnách pracuje podle statistického úřadu 1 milion a 940 tisíc zaměstnanců.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu se v prosinci meziročně zvýšil o 0,3 procenta, tedy o tři tisíce osob. Nejvíce nových pracovníků přibylo ve výrobě pryží a plastů, těžbě ostatních nerostných surovin a výrobě elektrických a optických přístrojů. Propouštělo se naopak ve výrobě textilií a textilních výrobků, v produkci usní a v těžbě energetických surovin.

Průměrná měsíční nominální mzda v prosinci v průmyslových firmách činila více než 20,5 tisíce korun, což představovalo meziroční nárůst o pět procent. Hodinová mzda vzrostla v průměru o 9,4 procenta na 176,4 koruny. Produktivita práce měřená tržbami na zaměstnance se zvýšila o 4,6 procenta.

Nové zakázky průmyslových podniků v prosinci dosáhly 135 miliard korun v běžných cenách. Z toho na zakázky ze zahraničí připadlo 86,2 miliardy korun. Meziroční nárůst celkové hodnoty nových zakázek činil 9,2 procenta, zakázky ze zahraničí vzrostly o 13,9 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy