Průmysl dál rostl, zakázek má o čtvrtinu víc než loni

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 7. 2010 9:16
Objem průmyslové výroby se zvýšil od loňska téměř o 17 procent, nových zakázek přibylo 27 procent.
Průmyslová výroba rostla od dubna jen mírně, zato meziročně se jí dařilo. Ilustrační foto.
Průmyslová výroba rostla od dubna jen mírně, zato meziročně se jí dařilo. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Od května do dubna sice téměř nepostřehnutelný, zato ve srovnání s loňským rokem vyrostl objem průmyslové výroby v Česku o 16,9 procenta. Květnové údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Podle nich rostla v květnu průmyslová výroba o 0,1 procenta ve srovnání s předchozím měsícem. Velkému nárůstu ve srovnání s loňským květnem napomohl krom nízkých čísel krizového roku především optimistický vývoj autoprůmyslu či slévárenství. Naopak pokles vykázala výroba nápojů, nábytku a oděvů.

Dobrou zprávou je však především rostoucí množství nových zakázek. Jejich počet se v květnu zvýšil o 27,2 procenta ve srovnání s loňskem. Největší příspěvek k tomuto nárůstu zajistilo odvětví výroby počítačů a další elektroniky, ale i slévárenství a autoprůmysl.

"Zrychlující růst průmyslu v eurozóně a hlavně v Německu se projevil významným zvýšením celkových a zejména zahraničních zakázek. To se logicky odrazilo i v růstu zakázek v České republice. Indikátory, které máme k dispozici, signalizují výrazný růst silniční přepravy, což spolu s růstem důvěry v průmysl naznačuje, že by pozitivní vývoj mohl pokračovat i v dalších měsících," konstatoval náměstek ministra průmyslu a obchodu pro strategii a ekonomiku průmyslu Erik Geuss.

 

Právě se děje

Další zprávy