Průmysl a zemědělství: pokles cen

mid, čtk
13. 1. 2006 10:39
Praha - Ceny průmyslových výrobců se v prosinci poprvé po dvou letech meziročně snížily o 0,3 procenta. Levnější byly hlavně produkty hutnictví, kovodělného průmyslu, potraviny, nápoje a tabák.

V průměru za celý loňský rok ceny v průmyslu stouply o tři procenta, což je téměř o polovinu pomalejší růst než v roce 2004. Zpomalil především růst cen v odvětví koksu a rafinérských ropných produktů na 16 procent ze 27 procent v roce 2004.

Meziročně klesly i ceny v zemědělství, a to o 5,2 procenta. Levněji se ve srovnání s prosincem minulého roku dala pořídit cukrovka,
brambory nebo obiloviny. Naopak výrazně vzrostla cena zeleniny a ovoce. Za celý minulý rok klesly ceny zemědělských výrobců v porovnání s rokem 2004 o 9,2 procenta. Rostlinné výrobky se daly pořídit v průměru o 25 procent levněji, ceny živočišných produktů jen nepatrně vzrostly. Nižší byly především ceny obilovin, brambor, prasat, drůbeže, cukrovky a vajec. Vzrostly ceny hovězího masa a mléka.

Podle Davida Marka, analytika Patria Finance, se v cenách odráží úroveň loňské sklizně. Zároveň na ně tlačí stagnující ceny dovozu potravin. "Ceny průmyslových výrobců jsou zmítány náladami na komoditních trzích ve světě, dlouhodobě je ale tlačí směrem dolů posilování kurzu koruny. Kurz je tak jakýmsi magnetem, stahujícím domácí cenovou hladinu ve všech segmentech ekonomiky směrem dolů," uvedl Marek.

 

Právě se děje

Další zprávy