Průměrný plat v Česku: 23 984 korun. Mzdy přestaly růst

Ekonomika Ekonomika
5. 9. 2011 9:05
Průměrná mzda reálně stoupla jen o 0,7 procenta na 23 984 korun
Takhle kvůli platům stávkovali v Ostravě řidiči.
Takhle kvůli platům stávkovali v Ostravě řidiči. | Foto: Martin Netočný

Praha - Statistici přinesli v pondělí ráno další dílčí důkaz, že zaměstnance čekají obtížnější příští měsíce. Ale v údaji o průměrné mzdě se také skrývá vysvětlení, proč lidé začali šetřit na nákupech, a to dokonce i na jídle.

Průměrný plat v Česku v letošním druhém čtvrtletí vzrostl o 574 korun na 23 984 korun. Polepšili si jen lidé pracující v soukromých firmách, platy státních zaměstnanců klesaly. Nejnovější údaje zveřejnil v pondělí ráno Český statistický úřad.

Proti stejnému loňskému období tak průměrná mzda stoupla o 2,5 procenta, ale po odečtení inflace se zvýšila o pouhých 0,7 procenta. Je to ovšem alespoň nějaký růst - na rozdíl od předchozího čtvrtletí.

Nejlépe jsou na tom zaměstnanci bank a pojišťoven, kteří vydělávají v průměru 46 817 korun měsíčně. Za nimi se pak v platovém žebříčku umístili lidé z oblasti informací a komunikace (43 012 Kč) a zaměstnanci energetik a teplárenství (38 762 Kč).

Nejhůře placení jsou lidé v oblasti ubytování, stravování a pohostinství (průměr 12 870 korun).

Kdo má průměr?

Ačkoliv o průměrné mzdě se ví, že je to "jen" statistické číslo (méně než průměr berou zhruba dvě třetiny zaměstnanců), ukazuje na velký problém tuzemské ekonomiky. Ta je tažena výhradně exportními schopnostmi firem, nikoliv spotřebou domácností. A bude tomu tak i nadále. Tržby v obchodech stagnují.

Podle údajů ČSÚ z minulého týdne Češi začali šetřit i na základních potřebách. Menší útrata za potraviny měla hlavní vliv na meziroční snížení tržeb v maloobchodech.

"Nízký růst mezd je jednou z hlavních příčin stagnující spotřeby domácností," uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Vědci v ohrožení

V nepodnikatelské sféře (lidé placení z veřejných rozpočtů) byl aritmetický průměr platů nižší o 332 korun proti mzdám v podnikatelské sféře, ačkoliv zaměstnává lidi s vyšším vzděláním. "Největší propad platů zaznamenali zaměstnanci veřejné zprávy a vědečtí pracovníci. V nepodnikatelské sféře je tento trend umocněn i snižováním počtu zaměstnanců. Ten je možné předpokládat i nadále, zejména kvůli úsporným opatřením vlády," uvedl v komentáři Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

 

Právě se děje

Další zprávy