Průměrná mzda stoupla o pětistovku, nejmíň od roku 2000

Petr Kučera Petr Kučera
7. 6. 2010 9:14
Firmy nemají důvod přidávat - je vysoká nezaměstnanost a oživení ekonomiky je zatím slabé
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Průměrná mzda v České republice vzrostla během letošního prvního čtvrtletí na 22 748 korun. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

Oproti stejnému loňskému období se průměrná hrubá mzda zvýšila jen o 2,2 procenta (484 korun), což je nejnižší růst od roku 2000, kdy začíná srovnatelná časová řada.

Reálně - tedy po odečtení inflace - se mzda zvýšila meziročně dokonce jen o 1,5 procenta. V podnikatelské sféře vzrostla nominálně o 2,0 %, reálně o 1,3 %. V nepodnikatelské sféře pak nominálně o 3,0 %, reálně o 2,3 %.

V porovnání s předchozím čtvrtletím stoupla průměrná mzda - po očištění od sezonních vlivů - o 0,7 procenta.

Podle analytika Pavla Sobíška z UniCredit Bank je z dnešní statistiky vidět, že ekonomická recese omezila v prvním čtvrtletí výplatu mimořádných odměn a bonusů.

Lidé dostanou přidáno je půl procenta

"Růst mezd je škrcen stále ještě vysokou nezaměstnaností a slabým oživením ekonomiky. V letošním roce očekáváme růst průměrné mzdy okolo dvou procent. Po odečtení inflace se průměrná (reálná) mzda zvýší jen o pouhé cca půl procento," říká analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Máte mzdový výměr? Snadno můžete přijít o peníze
Osm tisíc jako minimální mzda? Může být i dvojnásobná
Kdy vám firma může snížit mzdu a jak se bránit

"S vyšším růstem mezd nelze počítat ani v dalších čtvrtletích. Ekonomické oživení zůstane pozvolné a růst spotřebitelských cen zůstane pomalý," očekává také Jiří Šimek ze společnosti Citfin. "Firmy budou nadále opatrné se zvyšováním mezd neboť oživení ekonomiky bude stále křehké. Nebude je k tomu nutit ani situace na trhu práce, kde je nyní mnohem větší nabídka pracovních sil, než tomu bylo v minulých letech," dodává.

"Očekáváme, že ten nejpomalejší růst mezd máme již za sebou. Ekonomika vykazuje známky zlepšení. Nicméně mzdy budou reagovat s velkým zpožděním. V roce 2010 očekáváme růst průměrných mezd kolem tří procent, ale nejčastější mzdy porostou pomaleji," říká Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Ty nejoptimističtější výpočty podle ní ukazují, že Čech bude brát stejnou mzdu jako Němec nejdříve v roce 2037.

Statistiku vylepšilo propouštění

Horská také upozorňuje, že průměrná mzda roste také zásluhou klesajícího počtu zaměstnanců, zatímco objem vyplacených mezd klesá. Podle ČSÚ klesl počet zaměstnanců za první čtvrtletí o 176 tisíc.

Také podle Petra Draxlera, odborníka na řízení lidských zdrojů ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR, je průměrný růst "vylepšen" i díky propuštění nízkopříjmnových zaměstnanců v dělnických profesích kvůli poklesu poptávky. "Tito zaměstnanci bývají v některých odvětvích nahrazováni agenturními zaměstnanci, jejichž mzdy nejsou zachyceny ve statistikách daného odvětví," dodává Draxler.

Největší úbytek pracovních míst zaznamenal ČSÚ v průmyslu a stavebnictví. Zajímavostí je, že zatímco zaměstnanost v podnikatelské sféře klesala (o 184 tisíc lidí), v nepodnikatelském sektoru vzrostla o osm tisíc - podle statistiků jde často o veřejně prospěšné práce tlumící růst nezaměstnanosti.

Průměrná nominální mzda nejvíce klesla v odvětvích "profesní, vědecké a technické činnosti" (o 7,9 %), "peněžnictví a pojišťovnictví" (o 1,1 %) a "informační a komunikační činnosti" (o 1,0 %). Nejvyšší růst vykázala odvětví "zdravotní a sociální péče" (o 7,6 %), "kulturní, zábavní a rekreační činnosti" (o 7,3 %) a "těžba a dobývání" (o 5,6 %).

 

Právě se děje

Další zprávy