Protiútok hypermarketů. Tlačí se do malých měst

Tomáš Fránek
6. 12. 2009 22:37
Hypermarkety se nyní zaměřují na města, kde žije kolem deseti tisíc obyvatel
Víkendový nával v brněnské Olympii
Víkendový nával v brněnské Olympii | Foto: Veronika Skálová

Brno - Není to tak dlouho, co svůj úmysl obsadit další česká a moravská města oznámily řetězce diskontních prodejen. Po Lidlu a Penny Marketu teď zostřují boj o zákazníky největší z prodejen, hypermarkety.

Velké obchody se tak budují nebo plánují stavět v místech, kde dosud vládly prodejny s levným způsobem obsluhy, tedy v místech, kde žije mezi patnácti a deseti tisíci obyvateli.

Místa s nezaměstnanými

Veselí nad Moravou, Dvůr Králové, Sušice nebo Nový Bor. To všechno jsou menší města, kde už stojí nebo budou stát prodejny Kaufland a Tesco. Žádné z míst nemá více než šestnáct tisíc obyvatel, nejmenší je Sušice s 11 tisíci obyvatel. A všechny mají společný problém, nezaměstnanost je v těchto městech spíše vyšší, než je celostátní průměr.

Hypermarkety v těchto místech rostou i přesto, že města už obsadily diskontní prodejny nebo supermarkety.

Například ve Veselí nad Moravou, kde zastupitelé schválili stavbu Kauflandu téměř ve středu města, už jsou prodejny Billa, Penny Market, Jednota i Lidl. Vedení radnice ve Veselí, kde žije dvanáct tisíc obyvatel, se ale toho, že ve městě bude obchodů moc, nebojí, naopak příchod Kauflandu vítá.

"To území je pro nás natolik nešťastné, rozbité, až škaredé, že jediná možná představa, že by se změnilo, je právě vystavět tento obchod," uvedl na zastupitelstvu veselský starosta Jaroslav Hanák. Podle něj prodej pozemků developerské společnosti pomůže i dopravě ve Veselí.

A starostové si od příchodu hypermarketů slibují i vytvoření desítek až stovek pracovních míst. "Přínosem bude hlavně 130 až 150 pracovních míst, která by tam měla vzniknout," řekl novoborský starosta Jindřich Mareš. Také ve Veselí Kaufland slibuje, že zaměstná na devadesát lidí.

Na nezájem nakupujících si nové hypermarkety aspoň zpočátku nemohou stěžovat. Před necelým měsícem tak čekaly stovky lidí v Chrudimi na otevření nového hypermarketu Tesco.

Kdo s koho

Kaufland navíc chce v expanzi pokračovat. Na internetových stránkách hledá ve městech, kde žije deset tisíc obyvatel, další prostory na stavbu svých obchodů. "Hypermarkety jdou do stále menších měst, to nutí diskontní prodejny hledat ještě menší místa. Tak to nepůjde donekonečna, některé obchody nemohou přežít," řekl jeden ze zástupců specializované firmy, která hledá pro obchodní řetězce vhodná místa pro expanzi.

Podle něj expanzi hypermarketů do menších měst způsobilo i to, že ve velkých městech je už většina vhodných ploch rozebrána a konkurence příliš ostrá. Některé řetězce tak už raději svoje prodejny ve větších městech zavřely, příkladem je hypermarket Tesco v pražských Stodůlkách, Ahold zavřel zase svůj obchod v Karlových Varech.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka už dříve deníku Aktuálně.cz řekl, že krize expanzi obchodníků neutlumí, ne všechny krize postihla stejně, některé řetězce mají expanzi naplánovanou dlouhodobě. "Krize přeje připraveným," uvedl.

A to se ukazuje především v případě hypermarketů Kaufland. Ty totiž patří spolu s diskontním řetězcem Lidl do německé maloobchodní skupiny Schwarz, která loni na žebříčku největších tuzemských obchodníků obhájila s odhadovanými tržbami 54,5 miliardy korun první místo.

 

Právě se děje

Další zprávy