Protesty v Egyptě české turisty zatím neohrožují

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 1. 2011 14:29
Při nepokojích zahynuli už čtyři lidé, letoviska ale nejsou ohrožena.
Protesty v Egyptě.
Protesty v Egyptě. | Foto: Reuters

Praha - Protivládní protesty v Egyptě zatím nijak neohrožují české turisty, kteří si pod africké slunce odjeli odpočinout od zimy.

Při úterních nepokojích v hlavním městě Káhiře i dalších městech zahynuli celkem čtyři lidé. Podle agentury Reuters ale už v Káhiře zavládl klid.

Podle viceprezidenta a mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury je nyní na dovolené v Egyptě asi osm stovek českých turistů.

Cesty do letovisek se neruší

"Jejich pobyty v turistických letoviscích nepokoje zatím neohrožují. Nyní na konci ledna létá do Egypta sedm charterových letů s českými zájezdy týdně a to do Hurghady, Sharm El Sheik, Taba a Marsaalam," upozornil Okamura s tím, že ani Ministerstvo zahraničí zatím nevyhlásilo zákaz cest do oblíbených letovisek.

Podle informací asociace zatím žádní turisté svou cestu za sluncem nezrušili. Pokud by to v současné situaci udělali, nemají nárok na odstoupení od smlouvy bez úhrady storno poplatků.

To by se ale změnilo v okamžiku, kdy by ministerstvo cesty zakázalo a zájezd by se tak nemohl uskutečnit.

"V tom momentě by cestovní kanceláře nejprve nabídly klientům jiný alternativní zájezd a pakliže by nedošlo k dohodě s klientem na nabízené alternativě, tak by následně došlo k vrácení peněz klientovi za zaplacený zájezd," upozornil Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy