Protest zemědělců skončil přímo před Sněmovnou

Ekonomika Ekonomika
2. 12. 2009 12:50
Zemdělci opět vyšli do ulic, aby upozornili na své nesnáze.
Naposledy se farmáři do pražských ulic vydali v březnu.
Naposledy se farmáři do pražských ulic vydali v březnu. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Praha - Několik tisíc zemědělců se na jedenáctou hodinu sešlo před branami Pražského hradu, aby dali průchod své nevoli. Přinesli s sebou transparenty s nápisy "jedna unie, jedny podmínky" nebo "Není s námi legrace" a letos podruhé se chystají pochodovat Prahou. Tentokrát však nebudou do ulic vylévat mléko, slíbili předem.

Lidé zaplnili téměř celé náměstí a úderem jedenácté hodiny přišla řada na projevy zástupců jednotlivých krajů. Ti si stěžují na nedostatečnou podporu politiků, nerovné podmínky v Evropské unii a špatnou kondici celého zemědělství. Dav vyjadřoval svůj souhlas potleskem, pískáním a zvoněním na kravské zvonce.

Krátce po poledni projevy skončily za zvuků pravidelné zkoušky sirén a farmáři se pomalu vydali Nerudovou ulicí směrem k Malostranskému náměstí. Tam měla podle původního plánu demonstrace skončit.

Celý zástup se však vydal přímo před Sněmovnu. Tam farmáři zazpívali zasedajícím poslancům lidovou píseň "Ach synku, synku" a zástupci zemědělců se vydali do budovy Sněmovny. Tam podle prezidenta Agrární komory předali své požadavky Bohuslavu Sobotkovi. Jan Veleba také zúčastněné farmáře vyzval, aby svůj protest již ukončili a rozešli se.

Jedním z hlavních požadavků je doplacení rozdílu ve financích, které Unie posílá zemědělcům v původní patnáctce a zemím, které přistoupily do společenství až později.

Poslanecká sněmovna dnes jedná o rozpočtu České republiky na příští rok. Zemědělci by svým protestem chtěli dosáhnout navýšení částky určené pro zemědělství o 1,5 miliardy korun.

Odhady účasti na dnešním protestu se různí. Zatímco zástupci zemědělců hovoří i o čtyřech tisícovkých protestujících, někteří zástupci médií odhadují jejich počet na nejméně o tisícovku nižší.

 

Právě se děje

Další zprávy