Protest pilotů pokračuje, ČSA objednaly jiná letadla

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 12. 2011 17:50
Cestující akce prakticky nezasáhne, ujišťuje nyní vedení aerolinek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Protest zhruba stovky pilotů Českých aerolinií proti restrukturalizaci firmy pokračuje.

Na rozdíl od čtvrtku, kdy společnost musela zrušit přes dvě desítky zpátečních letů, by ale cestující o víkendu zásadně omezeni být neměli .

"ČSA se ve spolupráci s Holiday Czech Airlines a dalšími dopravci podařilo zajistit kapacitu pro všechny páteční lety," řekl České televizi Daniel Šabík z tiskového oddělení dopravce. Stejně tak firma zajistila dostatek strojů pro víkendové lety.

"České aerolinie aktuálně spolupracují s dopravci Air VIA, Air Berlin a HOLIDAYS Czech Airlines. České aerolinie vypravují lety podle letového řádu a jsou připraveny zajistit stejným zplůsobem provoz i o víkendu. Podle všeho by tak měl být zajištěn standardní provoz pravidelných spojů Českých aerolinií."sdělila mluvčí ČSA Hana Hejsková.

V pátek neodstartovaly tak jen ranní spoje mířící do Hamburgu a Hannoveru.

Rozepře o 11 letadel

Vedení aerolinií akci označuje za nelegální.  Jak ale vyplývá z ankety, kterou uspořádalo České sdružení dopravních pilotů (CZALPA), piloti si přejí v protestech pokračovat.

České aerolinie musely ve čtvrtek zrušit celkem 25 zpátečních letů. Stovky cestujících se podařilo přesměrovat na linky jiných dopravců, kteří po dohodě s ČSA na vybrané spoje nasazovali letouny s větší kapacitou, ale více než stovku pasažérů musel dopravce ubytovat v hotelu.

Protestních akcí se zúčastnilo zhruba 100 pilotů, kteří jsou proti převedení celkem 11 letadel z ČSA do dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines, která se zabývá nepravidelnou charterovou dopravou.

Podle pilotů tím dochází k vyvádění majetku ČSA a ohrožování jejich působení jako síťového dopravce. S tím nesouhlasí vedení společnosti, které oponuje, že přesun letadel probíhá v rámci stejné skupiny.

Stávku v pátek ostře odsoudil také premiér Petr Nečas, podle kterého bude vláda trvat na tom, aby se přísně dodržovaly zákony. "To znamená, že kroky, které piloti dělají, nemohou zůstat bez odezvy," uvedl. Představa, že vláda bude "sypat pilotům na platy" a že zastaví restrukturalizaci ČSA, je podle něj nereálná.

Piloti si stěžují na šikanu

CZALPA si dále stěžuje, že management pilotům vyhrožuje a tento tlak je neúnosný. "Vedení CZALPA je i nadále pod tlakem šikanózních akcí ČSA, které zástupce zaměstnance diskriminují a znemožňují tak výkon odborové činnosti a plnohodnotné zastupování členů," uvedl prezident sdružení Peter Žmolík.

"Piloti, kteří jsou ve stresu nebo zdravotně indisponováni, jsou v rozporu se zákonem nuceni managementem sednout za knipl a vzít na sebe v tomto nevhodném zdravotním nebo psychickém stavu odpovědnost za desítky životů cestujících na palubě a letoun za stovky milionů korun," zdůrazňuje šéf odborové organizace.

 

Právě se děje

Další zprávy