Protest: Obří větrníky zničí krajinu v okolí Helfštýna

Tomáš Fránek
5. 6. 2008 14:00
Nedaleko Hranic má stát 14 větrných elektráren
Foto: Simona Holecová

Zlín - Záměry investora postavit u  obce Rakov na rozhraní Olomouckého a Zlínského kraje čtrnáct větrných elektráren vyvolávají bouřlivé protesty.

Podle protestujících totiž větrné elektrárny zkazí krajinu, které nyní dominují jak hrad Helfštýn, tak známé poutní místo Hostýn.

Jde tak o další kontroverzní záměr, který provází boom využití větrné energie v Česku.

Protesty provázejí plány na výstavbu větrných elektráren na vrcholu Klínovce v severních Čechách, kvůli ohrožení vzhledu krajin proti většině projektů vystoupil Jihomoravský kraj. Zablokovaný tak zůstal plán na výstavbu větrníků u slavkovského bojiště v okolí Rousínova.

Jeden z velkých projektů

Čtrnáct větrníků chce u Rakova postavit společnost Ventureal s rakouským kapitálem, jde co do počtu větrných elektráren v jedné lokalitě o jeden z největších projektů v Česku.

Foto: Aktuálně.cz

Proti výstavbě elektráren nic nenamítá Olomoucký kraj, podle jeho vyjádření není v rozporu se strategií rozvoje kraje. „Záměr nemůže mít samostatně nebo ve spojení s jinými významný vliv na evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti," uvedl ve svém stanovisku kraj.

Ve Zlínském kraji projekt už takové nadšení nebudí. Podle krajských úředníků jde o lokalitu, kde není dostatečně prověřen větrný potenciál, v projektu chybí zpráva o vlivu na ptactvo. A zástupci Zlínského kraje neskrývají obavy, že větrníky změní vzhled krajiny k horšímu.

Podle občanského sdružení Naše společná krajina by výstavba větrného parku mohla ukončit naděje na vyhlášení Přírodního parku Krásnice-Maleník, který několika turistickými trasami spojuje města Lipník a Hranice.

„Oblast je odpočinkovým územím, jenž bezprostředně navazuje na Lázně Teplice nad Bečvou. Součástí navrhovaného přírodního parku je rovněž Hranický kras s nejhlubší propastí ve střední Evropě a s unikátními Zbrašovskými aragonitovými jeskyněmi," uvádí sdružení.

Vyšší než Helfštýn

Podle sdružení by se elektrárny staly novou dominantou krajiny a výrazně by převýšily hrad Helfštýn. „Po dlouhých staletích jeho historie by tak Moravská brána definitivně ztratila tuto krajinnou dominantu," uvedli zástupci sdružení.

O vyhlášení přírodního parku nyní rozhodují úředníci Olomouckého kraje, jejich stanovisko může v případě schválení vzniku parku záměry na výstavbu elektráren výrazně zkomplikovat.

V posudku zpracovaném v rámci posouzení vlivu na životní prostředí je upozornění na další problém. „V textu dokumentace je zcela opomíjen význam Hostýna jako významné dominanty celé krajiny. Velmi vhodné by bylo zjistit, zda a popřípadě jak významně budou větrné elektrárny viditelné z tohoto významného poutního místa," je napsáno v posudku.

Přímo na Hostýně ale už jedna větrná elektrárna od roku 1994 stojí.

Podle odborného posudku je ale z hlediska krajiny vliv větrného parku Rakov přijatelný.

„Vzhledem k charakteru záměru, počtu navrhovaných elektráren a jejich lokalizaci dojde v případě realizace především k ovlivnění krajinného rázu. Za předpokladu respektování opatření navržených k ochraně životního prostředí a veřejného zdraví a v případe snížení celkového počtu elektráren  lze připustit, že záměr bude přijatelný," je napsáno v posudku.

 

Právě se děje

Další zprávy