Propouštět se nebude, slibuje šéf krachující porcelánky

Martina Machová Martina Machová
15. 10. 2008 20:09
Karlovarský porcelán zaměstnává 1800 lidí
Výroba v porcelánce by měla běžet ještě minimálne dva týdny. Zakázky podnik má, horší je to s penězi na provoz.
Výroba v porcelánce by měla běžet ještě minimálne dva týdny. Zakázky podnik má, horší je to s penězi na provoz. | Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - Den poté, co soud určil insolvenční správce nad krachující společností Karlovarský porcelán, její manažeři tvrdí, že mají řešení, jak zamezit propouštění.

Všech 1800 míst chtějí udržet po celou dobu, kdy bude společnost pod ochranou před věřiteli, tedy do 10. prosince. A věří, že všechny závody mají potenciál udržet se i do budoucnosti.

Pod Karlovarský porcelán spadá pětice závodů různé velikosti a odlišného zaměření. Od čistě designersky zaměřeného Studia Thun, přes Chodov, věnující se specifickému růžovému porcelánu, k největším provozům v Nové Roli a Klášterci nad Ohří.

O svých plánech jsou prý schopni přesvědčit i zástupce společnosti Pro-Konkurs, která na základě rozhodnutí soudu převzala vládu nad veškerým kapitálem porcelánky. Jestli na ně správci skutečně přistoupí bude jasné až 27. října. Do té doby má Karlovarský porcelán zaplacené dodávky energií a surovin a výroba bude pokračovat.

"Ještě dva měsíce budeme určitě pracovat na zakázkách, i když v provizorním provozu. Zřejmě totiž bude nutná reorganizace a částečné odstavení některých částí výroby podle momentální potřeby. Lidi se ale o práci bát nemusí. Spíš budu přesunováni v rámci jednotlivých provozů, než že by dostali výpověď," řekl deníku Aktuálně.cz generální ředitel Karlovarského porcelánu Vlastimil Argman.

Zaměstnanci jsou podle něj hlavní devizou porcelánek. "Byla by hloupost je propustit. Zůstaly by jen baráky, které by insolvenční správce mohl prodat jen za pár korun. Pokud by se zaměstnanci rozprchli, nikdo by už provoz nedal zpět dohromady," míní.

Vlastimil Argman, ředitel Karlovarského porcelánu a.s.
Vlastimil Argman, ředitel Karlovarského porcelánu a.s. | Foto: Ondřej Besperát

O exkluzivní provozy je podle něj již dnes zájem. "Je jasné, že ze skupiny musí odejít Studio Thun a Chodov. Například o Chodov se ale již uchází tři společnosti. S jedním z nich jsem dnes jednal, žádal podrobnější informace," sdělil Argman.

Čekáme, co bude dál, říkají zaměstnanci

Jeho zaměstnanci dál chodí do práce, i když dostali jen 70 procent zářijové mzdy, tedy přibližně jen 5,5 tisíce korun. Přesto o odchodu zatím neuvažují.

"Čekáme, co bude dál. Nemáme žádné informace, tak nám ani nic jiného nezbývá. Stále věříme, že porcelánka bude pokračovat. Zakázky máme," uvedla Regina Bystřická, která v závodu v Nové Roli stříká hrnky. Pracuje zde již osmnáct let a nedovede si představit, kam jinam by měla jít.

Totální krach továrny si nepřipouští ani starosta Nové Role Václav Heřman z ODS. "Byla by to tragédie pro celou obec. Budeme hledat cesty, jak provoz zachovat. Mnoho jiných pracovních příležitostí tu totiž není. Zánik porcelánky by mohl vést až k úplnému vylidnění obce," uvědomuje si starosta.

Odbory porcelánek se rozhodly podpořit stávku sklářů společnosti Bohemia Crystalex plánovanou 23. října před budovou vlády. Do Prahy vypraví nejméně dva autobusy.

 

Právě se děje

Další zprávy