Propadne 14 miliard, varují operátoři Sobotku. Z dotací se měly budovat rychlé internetové sítě

ČTK ČTK
27. 1. 2016 18:23
Telekomunikační operátoři a Hospodářská komora ve středu v otevřeném dopise opět upozornili předsedu vlády Bohuslava Sobotku na nebezpečí nevyčerpání evropských dotací ve výši 14 miliard korun na budování rychlých internetových sítí. Česko totiž stále nemá schválený jak klíčový zákon pro usnadnění výstavby sítí, tak strategický Národní plán rozvoje sítí nové generace. Firmy proto v dopise vyzvaly Sobotku, aby inicioval setkání se zástupci ministerstev a odborné veřejnosti.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Podle Telekomunikačních operátorů a Hospodářské komory hrozí, že Česko nevyčerpá 14miliardové evropské dotace na budování rychlých internetových sítí. V otevřeném dopise znovu upozornili premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) na nutnost schválení zákona pro usnadnění výstavby sítí a strategického Národního plánu rozvoje sítí nové generace

Podle operátorů je zákon o usnadnění výstavby telekomunikačních sítí ve stavu, kdy jej nelze schválit bez porušení legislativních pravidel vlády a zároveň je v zásadním rozporu se smyslem a zněním směrnice EU, jejíž implementací má být. Zákon by měl podle nich usnadňovat a zlevňovat výstavbu sítí vysokorychlostního internetu, ve skutečnosti však prý kvůli nízké kvalitě předkládaných návrhů budování těchto sítí ve svém důsledku zpomaluje a zdražuje.

Další klíčový dokument, Národní plán rozvoje sítí nové generace, podle firem vykazuje i ve své, v pořadí již sedmé projednávané verzi, četné vady, kvůli kterým nemůže být schválen. Chybí například mapa pokrytí vysokorychlostními sítěmi.

"Stále chceme věřit, že současný stav, který vnímáme jako velmi kritický, dokáže vyřešit konstruktivní komunikace všech zainteresovaných stran: jednotlivých ministerstev, ústředních orgánů, odborné veřejnosti a zástupců sektoru. Pro tento dialog je nutné vytvořit dostatečný časový prostor a prodloužit termíny pro kvalitní dokončení dokumentů a legislativních návrhů," uvedli v dnešním dopise zástupci ICT Unie a Sdružení pro internetový rozvoj.

Ministerstvo průmyslu a obchodu minulý týden oznámilo, že plán rozvoje předloží vládě do konce ledna. Jeho plné dokončení však předpokládá do 30. června, protože jej potřebuje doplnit o data Českého telekomunikačního úřadu o pokrytí internetovými sítěmi.

 

Právě se děje

Další zprávy