Propadl se český průmysl na dno? Vypadá to tak

Ekonomika Ekonomika
14. 4. 2009 9:05
Průmyslová výroba za únor klesla o 23,4 procenta
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek.
Průmyslová výroba dramaticky zpomalila. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Průmyslová výroba v Česku se už pátý měsíc po sobě propadá. Za únor klesla o 23,4 procenta.

Vyplývá to z čerstvě zveřejněných dat Českého statistického úřadu.

"Průmyslová výroba zřejmě dosáhla dna svého poklesu a nyní se stabilizuje, k čemuž by v březnových údajích (budou zveřejněny za měsíc) mělo již přispět oživení v automobilovém průmyslu vyvolané zavedením tzv. šrotovného v Německu a dalších, z pohledu českých automobilek exportních zemích," uvádí ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík

Otázkou podle něj je, zda po dosažení prvního dna nebude časem následovat další, jako se to stalo v mnoha minulých recesích, kdy průběh křivky průmyslové produkce připomínal písmeno W a recese tedy byla dvouvrcholová.

Prudké propady už mohou být minulostí

Rychlost propadu průmyslu, jakou Česko zažilo v říjnu a listopadu (-8,7 a -9,2 % mezměsíčně) by se však již vrátit neměla, dodává Mertlík. "V tomto smyslu má český průmysl své nejhorší dny již za sebou, přichází však jiná, možná těžší zkouška: dlouhé měsíce výroby na úrovních v průměru o téměř čtvrtinu nižších než v době předrecesní."

K meziročnímu poklesu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, včetně subdodavatelských prací. Toto odvětví pokleslo o necelých 28 procent.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně klesla téměř o 25 procent. Z toho zakázek ze zahraničí bylo méně o 23,5 procenta.

Nové zakázky celkem nejvíce klesly právě ve výrobě motorových vozidel, přívěsů a návěsů, včetně subdodavatelských prací, potom ve výrobě strojů a zařízení a výrobě základních kovů, hutního zpracování kovů či slévárenství.

Hospodářská komora: Zakázky i výroba porostou

"Únorový propad českého průmyslu je opět výrazný a pouze potvrzuje, že zastavení tohoto trendu a oživení výroby nelze očekávat dříve než na konci třetího čtvrtletí tohoto roku," řekl prezident Hospodářské komise Petr Kužel.

Současná situace podle něj bude mít výrazný dopad na HDP i zaměstnanost na konci tohoto roku. "Pozitivní zprávou může alespoň být, že propad poklesu důvěry v českou ekonomiku se zastavil a podniky očekávají v dalších měsících nárůst zakázek a výroby jak na domácím tak i zahraničním trhu, kde již jsou signály oživení díky již realizovaným protikrizovým opatřením. K novým číslům na za další měsíce již proto hledíme s mírnou nadějí a optimismem," dodal Kužel.

Stavební produkce v únoru 2009 meziročně klesla ve stálých cenách o 14,3 procenta. Po očištění od vlivu pracovních dnů klesla o 13,2 procenta - byla tak v únoru meziměsíčně nižší o téměř dvě procenta.

"Meziroční pokles stavební produkce zčásti ovlivnily méně příznivé klimatické podmínky (průměrná denní teplota byla v únoru 2009 o 3,3°C nižší ve srovnání s únorem 2008)," doplnil úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy