Propad stavebnictví trvá, zahájilo se o 41,2 % bytů míň

Karel Toman
6. 9. 2010 9:17
V červenci, uprostřed stavební sezóny, klesl i počet zaměstnanců, sdělil ČSÚ
Ještě na chvíli natáhnout bolavá záda.
Ještě na chvíli natáhnout bolavá záda. | Foto: Karel Toman

Praha - Propad stavebnictví pokračuje. V červenci se meziročně postavilo o 41, 2 % méně bytů. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Dokončeno bylo o 24,3 % bytů méně.

Stavební produkce v červenci 2010 meziročně klesla o 2,1 % (ve stálých cenách po očištění od vlivu počtu pracovních dní).  Klesal i počet zaměstnanců. V červenci 2010 se v sektoru meziročně snížil o 3,4 %

Fakt, že pokles bude pokračovat i v budoucnu, zanznačuje i počet vydaných stavebních povolení, který se v červenci 2010 meziročně snížil o 12,3 %.

Potvrzuje se tak trend, který ve svých očekáváních předpovídají stavební firmy. Ty pro letošní rok očekávají nejhorší výsledek za poslední dekádu čeká české stavebnictví.

Zkrachuje pětina stavebních firem

Nejméně pětina firem podle lidí z oboru zkrachuje a i ty co přežijí budou nejspíš ve velkém propouštět. Díky tradičnímu zpoždění totiž důsledky ekonomické krize dopadají na sektor až letos.Koncem července to vyplynulo z průzkumu společnosti CEEC Research.

"Všechny hlavní indikátory ukazují, že v letošním roce dosáhne české stavebnictví nehoršího poklesu za posledních 10 let," shrnul závěry průzkumu ředitel CEEC Jiří Vacek. "Pokud nepřijde výraznější impuls ze strany poptávky, významnější změnu nepřinese ani následující rok."

Poprvé: černý rok bude i příště

S rozpočtovými úsporami zřejmě tento impuls nepřijde. Vůbec poprvé tak v pravidelných kvartálních průzkumech manažeři stavebnictví uvedli, že oživení nečekají ani příští rok.

"Dopad bude tvrdý a očekávám, že bude pokračovat minimálně ještě v roce 2011 až 2012 a bude reálně znamenat ukončení činnosti přinejmenším 20 % firem z tohoto sektoru," řekl generální ředitel stavební společnosti OHL ŽS Michal Štefl.¨

Ministr průmyslu Martin Kocourek potvrdil, že vláda rozpočtové zodpovědnosti nemá peníze, aby na záchranu sektoru přispěchala. "Nemůžeme slíbit navýšení podpory. Situace je vážná, stát musí začít u sebe," řekl ministr. Slíbil ale pomoci alespoň odstraňováním byrokratických překážek. Tzv. ekouaditem chce například odstranit až sto ochranářských norem, které podle něj stavební řízení brzdí.

Stavebnictví se podle manažerů z oboru už nikdy nevzpamatuje do své předkrizové kondice. Zatímco totiž po tzv. úsporných balíčcích na přelomu tisíciletí dál pokračovaly velké stavby a pak se začínalo s novými, teď to naopak vypadá, že se zastaví i ty rozběhlé.

Konjunktura je pryč

"To je úplně nový fenomén proti tomu, co jsme v minulosti zažili. Dojde k okamžitému zásahu do personální oblasti v celém sektoru," řekl předseda představenstva společnosti Strabag Jaroslav Katzer.

"České stavebnictví po krizi bude jiné," potvrdil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Pokud od srpna skutečně dojde k uzavírání dopravních staveb, jak avizovalo ministerstvo dopravy, bude se podle něj propouštět v řádech tisíců, i když přesnější odhad si netroufl dát.

Fakt, že pokles v oboru se bez dalšího propouštění neobejde, potvrdil i vrchní ředitel divize želežničního stavitelství firmy Skanska Jindřich Topol. A to přesto, že jeho společnost se na krizi připravila propuštěním dvou tisíc lidí.

Podívejte se, jak nedostatek peněz ovlivňuje životy stavařů

 

Právě se děje

Další zprávy