Prohlížeč Firefox boduje, v Evropě poráží nový Explorer

Ekonomika Ekonomika
15. 6. 2009 20:01
Prohlížeč Firefox ve své nové verzi posiluje. Předstihl v počtu uživatelů nový Explorer.
Lišce dává před Explorerem přednost stále více lidí.
Lišce dává před Explorerem přednost stále více lidí. | Foto: Czilla.cz

Brno - Opomíjený příbuzný masového prohlížeče Microsoft Internet Explorer? Už nejspíš ne nadlouho. Prohlížeč Firefox nadace Mozilla Foundation by podle některých průzkumů mohl ještě letos ovládnout světový trh. Konkrétně jeho nová verze s číslem 3.

Informovala o tom ČTK s odvoláním na průzkum německých odborníků ze společnosti Fittkau & Maaß. Ti po oblíbenosti prohlížečů pátrali mezi 120 tisíci německy mluvících uživatelů internetu.

Evropský trh už si Firefox podmanil, konkrétně letos v březnu, kdy se na starém kontinentu stal nejpoužívanějším internetovým prohlížečem.

Například mezi německy mluvícími uživateli mu podle průzkumu dává přednost před novými verzemi jiných prohlížečů 40 procent uživatelů. Microsoft pro svůj Explorer s verzemi 7 a 8 získal jen 38 procent z nich.

Liška boduje jen v nové verzi

Platí to však jen pro nejnovější verze prohlížečů. Po přičtení uživatelů starších verzí je Microsoft mezi německy mluvícími uživateli i nadále jedničkou na trhu. Předky Exploreru 7 nebo 8 totiž používá celých 12 procent lidí.

Nijak výrazný není ani podíl dalších prohlížečů. Safari společnosti Apple používá 3,1 procenta lidí, program Opera 2,4 procenta a Chrome od firmy Google 1,3 procenta uživatelů.

Microsoft suverénně ovládá i světový trh, má na něm 66 procentní zastoupení. Firefox celosvětově oslovil jen 23 procent uživatelů internetu.

Silnější pozici Firefoxu v Evropě nejspíš napomohlo i tlak Evropské komise, která Microsoft pranýřuje za monopolizaci trhu.

Proto Microsoft prodává v Evropě nejnovější verzi Windows s číslem 7 bez prohlížeče Internet Explorer.

 

Právě se děje

Další zprávy