Programy loni kradlo méně Čechů, zato ale ve velkém

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 5. 2012 11:55
Nejčastěji se nelegálně stahují operační systémy, kancelářské programy nebo hry

Praha - Hodnota kradených programů, které Češi využívají, se loni dostala na rekordní výši. Podíl nelegálního softwaru se přitom meziročně snížil. Vyplývá to z analýzy protipirátské organizace Business Software Alliance (BSA).

Cena ukradeného softwaru loni podle BSA činila 3,8 miliardy korun. Zatímco firmy jsou přitom rok od roku poctivější, v domácnostech nelegálních programů přibývá. Nejčastěji Češi kopírují operační systémy, kancelářské, grafické nebo antivirové programy nebo počítačové hry.

Ve světě jsme třináctí nejpoctivější

Celkový podíl nepovoleného softwaru na českých počítačích odhaduje BSA na 35 procent. To je méně než v roce 2010, kdy se jednalo o 36 procent. K meziročnímu poklesu o procento došlo v ČR již čtvrtým rokem.

Počet Čechů, kteří nelegálně stahují programy, podle BSA klesá hlavně kvůli stále přísnějším policejním kontrolám nebo kvůli pravidelným protipirátským kampaním.

Míra kradení softwaru je aktuálně třináctá nejnižší ve světě, ve srovnání s dalšími postkomunistickými zeměmi si vedeme zdaleka nejlépe. Vyšší je také průměr Evropské unie, který v minulém roce dosáhl 48 procent.

"Ačkoli je Česko velmi úspěšné v potírání pirátství, bitva ještě není zdaleka vyhraná. Země jako Německo a Rakousko mají výrazně nižší míru pirátství," myslí si ale mluvčí BSA Jan Hlaváč. V Německu se podle něj softwarovému pirátství oddává pouze 26 procent uživatelů, v Rakousku dokonce jen 23 procent.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vybírejte legální software.

 

Právě se děje

Další zprávy