Prodejci zbraní budou v EU podléhat přísnější kontrole

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 3. 2012 15:45
Evropská unie hodlá lépe hlídat dovoz, vývoz i převoz zbraní. Bojuje tak s organizovaným zločinem
Kolt a nábojnice. Ilustrační záběr
Kolt a nábojnice. Ilustrační záběr | Foto: Archiv Aktuálně.cz

Brusel - Evropská unie hodlá zakročit proti nezákonnému obchodu se zbraněmi. Má tomu napomoct nová legislativa, kterou v pátek schválili ministři jednotlivých zemí.

Rada Evropské unie stanovila normy pro dovoz, vývoz i tranzit zbraní, jejich částí nebo munice. To podle Evropské komise usnadní sledování pohybu zbraní, které by po Unii neměly putovat bez vědomí a souhlasu členských států.

Legislativa začne platit 120 dní po zveřejnění v Úředním věstníku EU.

Povinná povolení

K exportu tak bude bez výhrad povinné vývozní povolení. Aby jej podnik získal, bude muset uvést zemi původu i vývozu, jméno konečného příjemce a podrobné informace o množství zbraní. Státy Unie přitom nesmí licenci udělit osobám, které byly v minulosti obviněné z nepovoleného obchodování nebo jiné závažné trestní činnosti.

Členským zemím EU naopak vyvstane povinnost ověřovat, že třetí země vybavila dovážené zbraně potřebným oprávněním. Co se týká převozu, každá tranzitní země musí písemně potvrdit, že nemá proti danému zboží námitky.

V České republice se souhlas s vývozem do ciziny uděluje již několik let. Aktuálně má podle Ministerstva průmyslu a obchodu svolení 174 subjektů. Udělení lince stojí 20 tisíc korun.

Podívejte se na fotografie z veletrhu zbraní:

Unie chce snížit organizovaný zločin

"V nepovoleném obchodu se střelnými zbraněmi se ve světě ročně točí okolo 180 milionů eur," uvádí Evropská komise (EK) v tiskové zprávě a připouští, že ve skutečnosti je číslo výrazně vyšší.

EK označuje zpřísnění pravidel za „silnější regulaci, která umožní s nezákonným kšeftováním efektivně bojovat". To je podle komisařů důležité především proto, že na nákupy či prodeje zbraní bývají často navázané i další trestné činy jako prodej drog, obchodování s lidmi nebo korupce.

"Pašování zbraní ohrožuje naše občany a je lukrativním byznysem pro organizovaný zločin. Jsem proto velmi ráda, že jak Evropský parlament, tak Rada schválily náš návrh. Silnější kontrola nad zbraněmi, které se dostávají do EU nebo ji opouštějí, nám pomůže zabránit jejich zneužití," doplňuje eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová.

Evropská komise také v pátek informovala, že pohyb zbraní, které slouží pro "ověřitelné zákonné účely", jako je výstava, rekreace nebo jejich oprava, bude naopak z administrativního hlediska jednodušší.

 

Právě se děje

Další zprávy