Prodejce aut bude ještě stále letos sužovat krize

Radek Pecák Radek Pecák
9. 1. 2011 17:41
Zatím prodeje výrazně narostly pouze domácí automobilce Škoda
Škodovka letos dokázal výrazně zvýšit prodeje svých aut
Škodovka letos dokázal výrazně zvýšit prodeje svých aut | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zatím pouze mladoboleslavská Škodovka se v Česku může radovat z toho, že krize končí. V loňském roce se jí totiž na území republiky podařilo prodat 53009 aut, což je ve srovnání s předcházejícím rokem nárůst o šest tisíc kusů. Zároveň se poprvé za posledních pět let opět dokázala dostat přes hranici 50 000 prodaných aut.

Aktuální čísla za loňský rok zveřejnil Svaz dovozců automobilů. 

"Je to díky tomu, že vloni opět začali nakupovat auta firemní zákazníci , u kterých má škodovka tradičně silné postavení," zdůvodnil výsledek tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

Výhled na letošek není příliš optimistický

Ostatní značky ale na tom tak dobře nebyly a příliš optimisticky nevidí ani tento rok. "Oproti roku 2009 vloni výrazně klesl zájem o nová auta u privátní klientely, a to přes všechny akční nabídky a celkový pokles cen," uvedl Tunkl.

Vít Pěkný, šéf českého zastoupení Kia, která v žebříčku nejúspěšnějších značek skončila na sedmé příčce, tvrdí, že prodeje v letošním roce budou zhruba na úrovni roku 2010. "I když se mnohde tvrdí, že krize je už za námi, není tomu tak. Například stavebnictví je hluboko dole, nezaměstnanost také nebude klesat a firmy budou stále opatrné při rozhodování o obměně vozového parku," řekl Pěkný. Výraznější růst prodejů vozidel Pěkný očekává až v letech 2012 a 2013.

Navíc i z loňských statistik vyplývá, že i když se osobních aut a také velkých nákladních prodalo o něco více než v roce 2009, prodejci ostatních vozidel měli vloni stále černý rok. Týká se všech, kteří prodávají motocykly, užitková vozidla, autobusy , traktory a přívěsy. 

  

Češi chtějí kombíky

Vloni mezi prodanými vozy stoupl těch, které spalují jako palivo naftu, i když statisticky mají stále větší podíl na trhu auta vybavená zážehovým motorem. Naftových se prodávají dvě pětiny, benzinových téměř tři pětiny. Kromě toho se vloni zaregistrovalo 150 aut, které jezdí na zemní plyn, 69, které využívají k pohonu LPG. Elektromobilů bylo pouhých šest.

Češi vloni nejvíce kupovali osobní vozy s karosérií kombi. Téměř každý třetí nový zaregistrovaný vůz má tuto karosérii, následují hatchbacky se zhruba čtvrtinovým podílem. Z nimi pak jsou velkoprostorové vozy, sedany a terénní automobily.

 

Právě se děje

Další zprávy