Prodej Sazky prověřuje stát. Penta ho chce zastavit

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
2. 9. 2011 8:45
Penta není spokojena s podmínkami veřejné soutěže, v níž se prodává zkrachovalá loterijní firma
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Skupina Penta spolu se skupinou E-Invest vyzvala v dopise všechny členy věřitelského výboru Sazky, aby zastavili prodej podniku a dali insolvenčnímu správci pokyn, aby se prodej podniku uskutečnil ve veřejné dražbě, nebo v takovém otevřeném výběrovém řízení, které bude garantovat všechny zásady insolvenčního zákona. Penta to sdělila v tiskové zprávě.

PPF, jeden ze dvou největších věřitelů Sazky, výzvu Penty okamžitě odmítl.

"PPF naopak podporuje rychlý a průhledný tendr, v němž zvítězí nejvyšší nabídka," uvedl Milan Tománek, mluvčí skupiny, jejímž většinovým vlastníkem je nejbohatší Čech Petr Kellner. "Věřitelé se nemohou řídit tím, co vyhovuje jenom skupině Penta, totiž umrtvená Sazka, která by vyklidila pole konkurenční loterii, kterou Penta buduje."

Do sporu kolem prodeje Sazky už vstupuje ale také stát. Vrchní státní zastupitelství totiž začalo prověřovat některé podmínky nastavené insolvenčním správcem Josefem Cupkou a schválené později Městským soudem v Praze. Podle informací Aktuálně.cz chce zastupitelství zjsitit, zda například výše kauce (půl miliardy) nebo pokuta pro zájemce, který by nezískal souhlas antimonopolního úřadu s převzetím Sazky (1,5 miliardy) nejsou příliš přísné a neomezují okruh zájemců.

Sazka
Autor fotografie: Petr Protivánek

Sazka

Přesně tyto argumenty používá proti vyhlášenému prodeji Sazky Penta. O postupu státního zastupitelství píše také páteční MfDnes.

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka vyhlásil výběrové řízení na prodej loterijní firmy 19. srpna.

Penta: PPF je ve výhodě

Pokud věřitelský výbor nezmění své rozhodnutí, Penta se přímo ani nepřímo současného výběrového řízení nezúčastní. Penta a E-Invest v tom případě prý v průběhu příštího týdne detailně představí svoji plně závaznou, transparentní a seriózní nabídku na koupi Sazky tak, aby bylo možné ji veřejně porovnat s jakoukoliv nabídkou, kterou zveřejní Cupka.

Podmínky výběrového řízení na prodej Sazky podle Penty nezákonně zvýhodňují investiční skupiny PPF a KKCG a zcela účelově snižují počet zúčastněných potenciálních investorů, neboť ti seriózní se prý nebudou ochotni za těchto podmínek do výběrového řízení přihlásit. "Dochází k omezení účasti ve výběrovém řízení a následně k umělému snížení kupní ceny, kterého bude ve výběrovém řízení dosaženo, a tím k poškození všech přihlášených věřitelů dlužníka," dodala Penta.

Rozhodnout má cena

O vítězi výběrového řízení bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem. Sazka, která je v konkurzu od konce května, bude prodána ve veřejném výběrovém řízení jako celek jednou smlouvou. Vítěz výběrového řízení by měl být znám zhruba za měsíc.

PPF argumentaci Penty odmítá.

"Chápeme, že pro Pentu by nejlepším scénářem bylo vyhrát ve výběrovém řízení a následně „naprosto neočekávaně" nezískat souhlas antimonopolního úřadu anebo nezískat financování, umrtvit prodej Sazky na dalších 6 měsíců a mezitím získat 30 % loterijního trhu pro sebe," říká Kamil Ziegler, manažer PPF, jehož si Petr Kellner vybral jako příštího šéfa Sazky, pokud ji PPF získá.

 

Právě se děje

Další zprávy