Prodej mobilních telefonů klesá, sklady jsou plné

Tomáš Fránek
12. 8. 2009 10:30
Prodeje zachraňují chytré mobily jako iPhone
Foto: Reuters

Helsinky - Prodej mobilních telefonů v celém světě stále klesá, obchodníci mají plné sklady neprodaných tefefonů.

Celosvětový prodej mobilních telefonů se tak podle výzkumné společnosti Gartnerve ve druhém čtvrtletí letošního roku snížil o šest procent.

Plné sklady

Zájem o telefony stále snižuje ekonomická recese, která omezila výdaje spotřebitelů v rozvinutých i rozvíjejících se zemích.

Prodej mobilů komplikuje také to, že obchodníci mají plné sklady neprodaných telefonů po propadu poptávky koncem roku 2008.

Ty se nyní snaží doprodat, a nemají proto zájem vytvářet si nové zásoby. Zásoby u maloobchodníků se ve čtvrtletí snížily o 14 milionů telefonů. V prvním čtvrtletí klesly o 25 milionů, napsala agentura Reuters. 

Nejprodávanější značkou zůstala Nokia. Té se podařilo zvýšit podíl na trhu na 45 procent z 41,2 procenta v prvním čtvrtletí.

Prodávat se ale daří chytré telefony, jejich prodej se zvýšil ve druhém čtvrtletí naopak zvýšil o 27 procent. Také Nokii pomohl hlavně nárůst poptávky po levnějších modelech chytrých telefonů.

iPhone válcuje Nokii

Ale vyspělý chytrý telefon Nokia N97 se u spotřebitelů nesetkal s příliš velkým zájmem.

"Od zahájení prodeje v červnu Nokia prodala jen 500 000 kusů N97, zatímco Apple za první víkend prodeje svého modelu iPhone 3GS prodal jeden milion přístrojů," uvedla společnost Gartner.

 

Právě se děje

Další zprávy